Ferenc és Benedek is a valaha volt legidősebb pápák között szerepel

Január 5-én temették el XVI. Benedeket, 600 év után az első szentatyát, aki még életében visszalépett a pápai hivatástól. A temetési szertartást ezért rendhagyó módon utódja, Ferenc pápa vezette le. A két egyházfő nem csak ebben tűnik ki a történelem pápái közül, de abban is, hogy milyen idős korukig látták el pápai feladatukat. Benedek már 2013-ban, lemondásakor is igazi veteránnak számított.

A december 31-én 95 évesen elhunyt XVI. Benedek pápa – civil nevén Joseph Aloisius Ratzinger – 2013. február 28-án 85 évesen és 38 naposan mondott le pápai feladatairól. Előtte csupán három pápa fejezte be idősebb korban pályafutását: X. Kelemen, XII: Kelemen és XIII. Leó. Ők mindhárman életük végéig szolgáltak pápaként: X. Kelemen 86 éves és 9 napos, XIII. Kelemen 87 éves és 305 napos, XIII. Leó pedig 93 éves és 140 napos volt.

Nemrég a jelenlegi pápa, I. Ferenc is megelőzte Benedeket, aki január 9-én 86 évesen és 14 naposan az előkelő 3. helyen áll a listán.

A nyolc valaha volt legidősebb pápa között található még IX. Pius, XII. Ince és II. János Pál. Ők mindhárman jóval 80 éves koruk felett haltak meg.

Ami a pápaságuk hosszát illeti, ebben IX. Piusz áll az első helyen, aki 1846 és 1878 között összesen közel 32 évig vezette az egyházat. A matuzsálemi kort megélt XIII. Leó, valamint II. János Pál szintén több, mint 25 évig ült Szent Péter székében. A 2013 márciusában megválasztott Ferenc pápa pedig idén töltheti be 10. évét a Vatikán államfőjeként.

Forrás: Statista.com

A címlapképen Ferenc pápát fogadja elődje, XVI. Benedek nyugalmazott pápa a Vatikán területén levő Mater Ecclesiae kolostorban 2013. december 23-án. Forrás: MTI/EPA/L’Osservatore Romano

Iratkozzon fel hírlevelünkre