Horvátország belépett a Schengen-övezetbe és csatlakozott az eurózónához

Horvátország csatlakozása az eurózónához és belépése a Schengen-övezetbe az ország kemény munkájának és elkötelezettségének bizonyítéka – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap a szlovén-horvát határ breganai átkelőhelyén, ahova Andrej Plenkovic horvát kormányfő, Natasa Pirc Musar szlovén elnök, az érintett országok külügyminiszterei, valamint Dubravka Suica európai bizottsági alelnök társaságában látogatott el a határellenőrzés megszűnése alkalmából.

Von der Leyen sajtóértekezletén elsősorban ezeknek az eseményeknek a fontosságát hangsúlyozta. Európa azon lesz, hogy megvédje a Schengen-övezetet, amely folyamatosan ki van téve próbatételeknek – tette hozzá.

A bizottság elnöke Zágrábnak címezve kifejtette: Schengen az elkötelezettség és a kölcsönös bizalom kérdése, „az övezeten belül egymásra vagyunk utalva, de tudjuk, hogy bízhatunk önökben és számíthatunk önökre”.

Az euró a világ második legfontosabb valutája és az egyik legfontosabb európai vívmány, amely erősebbé teszi az európai országokat a világban – szögezte le.

Andrej Plenkovic kormányfő hangsúlyozta, hogy 2023. január 1-je olyan történelmi nap, amelyen megvalósultak Horvátország stratégiai politikai céljai. Rámutatott: Horvátország – amely egyedüli abban, hogy ugyanazon a napon csatlakozott az euróövezethez és a Schengen-zónához -, immár azon 15 európai ország közé tartozik, amely tagja ennek a két integrációs projektnek és a NATO-nak is.

Plenkovic köszönetet mondott a célok megvalósításáért dolgozó minisztereknek és a határt őrző rendőrségnek. Kijelentette: a rendőrség készen áll arra, hogy megvédje a több mint 1350 kilométer hosszú külső uniós, egyúttal schengeni határt. De Horvátország nem épít kerítést a határon, és tartja magát ehhez az elvhez – szögezte le.

A szlovén elnök örömének adott hangot Horvátország csatlakozási lépései miatt, hangsúlyozva, hogy Európa és a nyugat-balkáni országok számára az integráció az egyetlen járható út.

„Európa az otthonunk. Kötelességünk, hogy megvédjük és kényelmessé tegyük ezt az otthont” – mondta.

Kijelentette, hogy a történelem összekötni és elválasztani is képes az országokat, de ebben a térségben már túl sok volt az elválasztásból. „Üdvözlöm, hogy megint nincs határ Szlovénia és Horvátország között. Igazán nagyon örülök ennek” – fejezte be beszédét Natasa Pirc Musar.

Alig tízéves európai uniós tagság után lépett be most Horvátország a Schengen-övezetbe és az eurózónába.

Ebből az alkalomból számos gratulációt kapott az Európai Unió tagjaitól.

Emmanuel Macron francia elnök azt írta közleményében: e két lépés jól szimbolizálja az európai projekt vitalitását. „Önökkel együtt az euróövezet még erősebben tudja majd védeni polgárait, és népszerűsíteni Európát a világban”.

Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke a Twitteren köszöntötte Horvátország csatlakozását az eurózónához és a Schengen-övezethez. Gratulált a horvát miniszterelnöknek kormánya reformjaihoz és ahhoz, hogy ezek hozzásegítették Horvátországot az integrációhoz. Az Európai Parlament mindenkit szívesen lát, aki megfelel a csatlakozási feltételeknek – írta Metsola.

Az Európai Bizottság szintén a Twitteren köszöntötte Horvátországot, amely a 20. az eurót bevezető országok sorában. “Viszlát kuna, üdv euró!” – írta a testület, megjegyezve, hogy a közös európai pénz megkönnyíti az utazást és az üzleti tevékenységet is Horvátországban, valamint megerősíti az ország makrogazdasági stabilitását és ellenállóképességét.

Nagyszerűnek nevezte a horvát csatlakozást Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, és gratulált Andrej Plenkovic kormányfőnek, valamint minden horvát állampolgárnak. „Egy erősebb Horvátország erősebb Európát jelent, és minden polgár érdekét” – írta.

(MTI)

A képen Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét (j2) fogadja Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (j3) Horvátország schengeni övezethez történõ csatlakozásának alkalmából Zágrábban 2023. január 1-jén. Horvátország ettõl a naptól huszadik országként csatlakozott az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált. Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Iratkozzon fel hírlevelünkre