Bakondi György: Jelentősen fokozódott a nyomás a határokon

A biztonsági helyzet romlott, a határokon a migrációs nyomás jelentősen fokozódott – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Bakondi György azt mondta, a határokon egyre agresszívebb, egyre inkább a szervezett bűnözés jeleit mutató mozgásokkal találkozni.

A helyzet európai szintű, világos politikai állásfoglalást, majd ezt követően jogi szabályozást igényel – hangsúlyozta.

A balkáni útvonalon egyes politikai körök konzekvensen menekültekről beszélnek, holott azok, akik géppisztolyokkal randalíroznak szerbiai városokban, rálőnek a magyar határrendészekre, csoportosan, erőszakosan lépnek föl, semmikép nem felelhetnek meg a menekültté nyilvánítás követelményeinek – fejtette ki a belbiztonsági főtanácsadó.

A nyolc éve zajló tömeges migrációnak nyilván vannak politikai, ideológiai indítékai – szögezte le Bakondi György. Mint mondta, 2015 óta jól látható, milyen politikai nyomásnak van Magyarország kitéve. Bár van változás, azok, akik akkor a menekültek megsegítésének élharcosai voltak, ma már a külső határok szilárd őrizetéről, a menekültstátuszra nem jogosultak visszatoloncolásáról beszélnek – jegyezte meg.

A belbiztonsági főtanácsadó rámutatott arra is: az EU bürokráciája és az Európai Parlament baloldali, liberális többsége nem változtatott, mindegy hány terrorcselekmény volt, a gazdasági helyzet mennyit romlott. Az emögött álló ideológiát a Soros-szervezetek műveiből lehet kiolvasni: minél többen érkeznek be, annál jobb, mert annál inkább oldódnak a keretek és elérhető lesz az Európai Egyesült Államok mint cél – fogalmazott.

Bakondi György az M1 aktuális csatornán elmondta, mindennapos, hogy a határon szolgálatot teljesítő járőröket támadás éri. Múlt héten több eset is előfordult, ezek egyikénél kövekkel, husángokkal dobálták meg a járőrt, aki figyelmeztető lövést adott le, erre válaszul a kerítéstől eltávolodó migránsok is a levegőbe lőttek. A határtérségben egyre gyakoribb, hogy lövések hangjai hallatszanak szerb területről – fűzte hozzá.

Bűnözők által szervezett, illegális, tömeges, erőszakos mozgásról van szó – hangsúlyozta a belbiztonsági főtanácsadó, hozzátéve, ha el is fogják őket, állampolgárságukat, személyes adataikat csak bemondás alapján lehet rögzíteni. Nem véletlenül tisztázatlan a személyazonosságuk, ezzel a visszaküldésüket igyekeznek megakadályozni – jegyezte meg.

Bakondi György kitért arra is, azok között, akik bejutnak és menekültstátust kapnak, elenyésző százalékban vannak, akik a mindennapokban dolgoznak, s a befogadó országok nyelvét megtanulják. Helyette saját korábbi életvitelüket folytatják. A belbiztonsági főtanácsadó példaként a labdarúgó világbajnokság idején a muszlim tömegek párizsi és brüsszeli agresszív fellépését említette.

(MTI)

A képen Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a fokozódó migrációs nyomásról tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. november 26-án. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre