Kigyulladt az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték Csuvasföldön

Robbanás nyomán tűz ütött ki kedden az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték csuvasföldi szakaszán, az incidensben három gázipari munkás életét vesztette, egy pedig megsérült.

Erről a TASZSZ orosz állami hírügynökség a helyi mentőszolgálatra hivatkozva számolt be. A katasztrófavédelmi szolgálatok a gázvezetékből kicsapó fáklyalángot már eloltották, a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata szerint.

A londoni székhelyű ICE tőzsde adatai szerint a történtek hírére közel 1260 dollárra ugrott a földgáz ezer köbméterének ára Európában. A teljes áremelkedés a nap eleje óta meghaladja az 5 százalékot.

Az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték 1983-ban épült, hogy földgázt szállítson Közép- és Nyugat-Európa országaiba. A csővezeték a TASZSZ szerint a Kurszk megyei Szudzsa gázmérőállomás közelében keresztezi az orosz-ukrán határt, majd a gáztranzitszállítás elsősorban az ukrán-szlovák határhoz közeli ungvári, a magyar határ közelében lévő beregszászi és a romániai határon lévő tekeházi kompresszorállomáshoz történik.

(MTI)

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma által közreadott kép az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték robbanásának helyszínérõl a kelet-ukrajnai Poltava megyében 2014. június 18-án, egy nappal a robbanás után. Az ukrán belügyminisztérium szerint pokolgép okozhatta a robbanást, amely egy nappal Oroszország Ukrajnába irányuló földgázexportjának leállítása után történt. Forrás: MTI/EPA/Ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma

Iratkozzon fel hírlevelünkre