Keresztények tízezrei tüntettek a Kongó keleti felét szorongató erőszak ellen

A vasárnapi misét követően a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában és más nagyvárosokban hívek tízezrei özönlötték el az utcákat a helyi katolikus püspöki konferencia felhívását követve.

A természeti erőforrásokban gazdag, nagy kiterjedésű közép-afrikai ország vezetése a keleti végeken tucatnyi fegyveres szervezettel, köztük a Március 23. Mozgalom (M23) szervezet harcosaival harcol, akiket állítása szerint a szomszédos Ruanda támogat, amit viszont a kigali vezetés tagad.

„Nemet mondunk a háborúra, a megosztott Kongóra” – jelentette ki Blaise Emmanuel, a Szent Erzsébet egyházközség plébánosa, aki paptársaival közösen vezette a menetet a főváros Montgafula nevű szegénynegyedében.

A kinshasai megmozduláson sokan énekeltek és transzparenseket tartottak fel, amelyeken „Nem a balkanizációra és nem a nemzetközi közösség képmutatására”, illetve „Kongó nem eladó” feliratok voltak olvashatók. Kongóban sokan a Nyugatot hibáztatják, amiért nem vonta felelősségre Ruandát a feszültség szításában szerintük játszott szerepéért.

A tiltakozó akció végén a résztvevők elénekelték a kongói nemzeti himnuszt, egy pap pedig egy székre felállva szólt a tömeghez.

„Egy kis ország harcol ellenünk” – mondta Theophile Landu Ruandára utalva. „De az Egyesült Államok és az Európai Unió áll mögötte. Fel kell hagyniuk a képmutatással” – hangoztatta.

Az Európai Parlament november végén felszólította Ruandát, hogy hagyjon fel az M23 támogatásával. A múlt héten azonban a kinshasai vezetés élesen bírálta az Európai Bizottságot, amiért 20 millió euró (8 milliárd forint) támogatást nyújtott a ruandai hadseregnek az iszlamisták elleni küzdelemre Mozambikban.

Mindemellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter még augusztusban hihetőnek nevezte az ENSZ szakértőinek azon értékelését, miszerint Ruanda továbbra is támogatja az M23 milícia fegyvereseit.

A kormányhadsereg és az M23 között október óta ismét elszabadult az erőszak, amely az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szerint 390 ezer embert kényszerített menekülésre otthonából.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre