Nemzetközi kampányt indítanak a szaléziak a gyűlöletbeszéd ellen

Nem a gyűlöletbeszédre címmel kampányt indítottak a Don Bosco International (DBI) szövetségen keresztül, amely a szalézi rendet képviseli az Európai Unió intézményeinél.

A rend ezzel az akcióval is elkötelezte magát amellett, hogy segítsenek a pedagógusoknak, a családoknak, a médiának és a fiataloknak felismerni és hatástalanítani a gyűlöletbeszédet, a diszkriminatív és erőszakos üzeneteket, amelyek a közösségi oldalakon és azokon túl is terjednek.

Az ENSZ jelentései szerint szerte a világon az idegengyűlölet, a rasszizmus és az intolerancia nyugtalanító hulláma van kialakulóban, az antiszemitizmus, a muszlimok elleni gyűlölet és a keresztényüldözés aggasztó növekedésével. Egyidejűleg nő a zaklatás, az internetes zaklatás és más diszkriminatív magatartások is, amit a közösségi hálózatok terjedése és az anonimitás lehetősége is táplál.

Ezzel kapcsolatban Ferenc pápa rámutatott, hogy „a társadalmi agresszió a mobil eszközökben és a számítógépekben páratlan teret talál a terjeszkedéshez”.

A gyűlöletbeszéd veszélyt jelent a társadalmi stabilitásra és békére.  A Nem a gyűlöletbeszédre kampány erre reagálva kíván eszközt adni a gondolkodáshoz a gyűlöletbeszéd és a kapcsolódó emberi jogi jogsértések kérdésében, különösen a fiatalok számára.

Az erőszak növekedése – hangsúlyozza DBI – az önkifejezés és a párbeszéd képessége elvesztésének is tulajdonítható. Az algoritmusok, a mesterséges intelligencia és a profilalkotó rendszerek növekvő terjedése elszigeteli a fiatalokat információs és kommunikációs buborékokba, így közvetve hozzájárul a radikalizálódási folyamatokhoz. Minél kevésbé tudják az emberek, hogyan fejezzék ki magukat és nézzenek szembe önmagukkal, annál erőszakosabbak lesznek.  Ezért – hangsúlyozzák a kampány dokumentumában –

nagyon fontos, hogy a fiatalok és a kiskorúak, valamint a pedagógusok, a szülők, az ifjúságsegítők, illetve a szaléziak körében is fejlesszék a kritikai gondolkodás képességét. Így lehetővé válik a gyűlöletbeszéd felismerése és kezelése konkrét intézkedések sorával.

Ezek pedig a következők: a gyűlöletbeszéd jellegű diskurzusok nyomon követése és elemzése; az okok, tényezők és szereplők kezelése; az áldozatok bevonása és támogatása; az érintettek összehívása; kapcsolattartás a médiával; a gyűlölet-bűncselekmények elleni nevelés; a békés, befogadó és igazságos társadalmak előmozdítása; és a pozitív narratívák népszerűsítése az emberek közötti sokféleség gazdagságának támogatása érdekében.

Forrás: szaleziak.hu

Címlapkép: Unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre