Jelentősen csökkent a keresztények száma Angliában és Walesben

Az angliai és walesi népszámlálási adatok szerint már ötven százalék alatt vannak a keresztény vallásúak, és valamivel kevesebb fehér ember él ezekben az országokban, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) tájékoztatása szerint az Egyesült Királyság két országrészében, Angliában és Walesben tíz év alatt 59 százalékról 46 százalékra esett vissza a keresztény vallású emberek száma. Azoknak a száma, akik azt mondták nincs vallásuk egy évtized alatt 25 százalékról 37 százalékra emelkedett.

A muszlimok száma is nőtt 2011 és 2021 között: míg tizenegy évvel ezelőtt öt százalék vallotta magát iszlám vallásúnak, tavaly már 6,5 százalék tett így.

Az ONS adatai alapján a buddhista, hindu, zsidó, szikh vagy más vallású emberek aránya nagyjából változatlan maradt az elmúlt egy évtizedben.  A 2021-es brit népszámláláson a vallási felekezet megadása a magyar előírásokhoz hasonlóan önkéntes volt, tehát nem kötelező. Az ONS közölte, hogy tavaly a válaszadók 94 százaléka fedte fel vallását, ami minimális eltérés a 2011-es, 93 százalékos adathoz képest.  A magukat fehér embernek vallók aránya is csökkent az utóbbi évtizedben, 86-ról 82 százalékra. A második legynagyobb népcsoportot az ázsiaiak alkotják, arányuk 7,5-ről 9,3 százalékra nőtt. A színes bőrűek száma is emelkedett 1,8 százalékról 2,5 százalékra, míg az „egyéb” választ adók aránya egy százalékkal nőtt (a megkérdezettek 1,6 százaléka).

Az egy évvel ezelőtti adatfelvétel szerint tíz válaszadóból kilenc vallotta magát az Egyesült Királyság valamelyik nemzeti identitásával – angol, walesi, skót, északír, brit vagy cornwalli –, ami kismértékben csökkent a 2011-es 92 százalékhoz képest. Az adatfelvétel csak Angliára és Walesre terjedt ki. Az Egyesült Királyságot alkotó négy országrész közül a másik kettőben, Skóciában és Észak-Írországban külön-külön tartanak népszámlálást.

A népszámlálásról bővebben az Index oldalán olvashatnak. 

Forrás: Index.hu

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre