Fogselymezés – fogmosás előtt vagy után?

Aki egy kicsit is utánanéz a száj karbantartásának, az hamar szembesül vele, hogy a fogselyem rendszeres használata a szájhigiéniai rutin nélkülözhetetlen része. De egész pontosan mikor érdemes fogselymet használni? Fogmosás előtt vagy inkább utána? Egyáltalán számít a sorrend? Nézzük meg, hogy milyen lépésekből áll egy alapos fogtisztítás.

Egy alapos szájhigiéniai rutin lépései

Az orvostudományban jelenleg nincs egyöntetűen elfogadott vélemény arról, hogy fogmosás előtt vagy után ajánlott-e fogselymet használni. Egy kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a fogselyemmel érdemes kezdeni, majd aztán jöhet a fogmosás.

Fogközi tisztítás fogselyemmel

A fent említett kutatás a fogmosás és fogselymezés sorrendjét vizsgálta, hogy kiderítse, fogat mosni vagy fogselymezni érdemes-e előbb a legjobb eredmények érdekében. Az eredmények azt mutatták, hogy a fogselymezés hatékonyabban képes csökkenteni bizonyos foglepedékek mennyiségét. A lepedék az a ragadós, átlátszó bevonat, ami a fogakon képződik.

A fogselyem használata rendkívül fontos, mert több kutatás is bizonyította, hogy a fogmosás önmagában nem elegendő a fogak közötti (interdentális) részek alapos tisztításához. Ha pedig a lepedék a fogak között marad, akkor fogínybetegséget és fogszuvasodást is okozhat.

Szintén ez a kutatás világított rá, hogy a fogselyem használata hatékonyan előkészíti a fogakat a fogkrémekben található fluorid számára. Miután a fogselyem eltávolítja az ételmaradékokat és lepedéket a fogakról és a fogak közül, a fluorid könnyebben hozzáfér a fogak felületéhez.

A legjobb eredmények érdekében naponta egyszer, az esti fogmosás alkalmával érdemes fogselymet használni.

A fogak tisztítása fogkefével

A fogak és fogíny épségének megőrzése érdekében a napi kétszeri fogmosás ajánlott. Amennyiben a nap folyamán több kisebb étkezést is tartunk, ezek között is érdemes néha beiktatni néhány további fogmosást.

Mindkét alkalommal legalább 2 percet töltsünk fogaink súrolásával, és használjunk magas fluoridtartalmú fogkrémet.

A száj öblítése szájvízzel

A fogmosást egy alapos szájvizes öblögetéssel érdemes lezárni. A szájvizek nem helyettesítik sem a fogselyem, sem pedig a fogkefe használatát, de hozzájárulnak a szájhigiénia megőrzéséhez. A szájvíz használatával kapcsolatban erősen ajánlott személyes tanácsot kérni fogorvosunktól.

Egyéb fogközi tisztítóeszközök

A fogászati termékeket böngészve a fogselymen kívül egyéb fogközi tisztításra alkalmas (vagy legalábbis úgy reklámozott) opciókat is találhatunk. Nézzük meg röviden, hogy mik ezek, és hogy érdemes-e használni őket.

Nyeles fogselyem

Ezek az egyszerű fogtisztító eszközök pont azt kínálják, amit a nevük is sugall: egy műanyag nyelet, ami kifeszített állapotban tartja a fogselymet, és segít a nehezebben elérhető fogközi részek tisztításában.

Habár a semminél jobbak, a hagyományos, egyszerű fogselymek előnye, hogy a fogak köré hajlíthatók, és így precízebben és alaposabban képesek kitisztítani a fogíny alatti részeket is.

Segíthetnek persze, ha hirtelen van szükségünk némi interdentális tisztításra, vagy ha ujjaink állapota nem engedi meg, hogy hagyományos fogselymet használjunk.

Szájzuhany

Ezekkel a motorizált készülékekkel a fogíny vonalát célozhatjuk meg, majd vízsugarat fújhatunk rá, ami segít kiöblíteni a fogíny és fogak közé beékelődött élelmiszermaradékokat, amiket a fogselyemmel és fogkefével nem sikerült.

A szájzuhany nem távolítja el a lepedéket a fogak felületéről, ezért nem helyettesítheti a fogselymet, de hasznos lehet, ha szánkban foghidak vagy fogászati implantátumok vannak, illetve, ha nagyobb rések találhatók egyes fogaink között.

Nyelvkaparó

Ezeket az eszközöket sem feltétlenül kötelező használni, de segíthetnek a száj alaposabb tisztításában. A cél az olyan baktériumok számának csökkentése, amelyek szulfitokat termelnek, és ezzel kellemetlen leheletet okoznak.

Miért érdemes fogmosás előtt használni a fogselymet?

A fogmosás előtt végzett fogselymezéssel egyes kutatások szerint jobb eredményeket lehet elérni, mintha a fogselymet a fogmosás után használnánk. Azonban ami igazán fontos ebben az egészben, az az, hogy az ember mindkettőre szakítson időt.

A fogselymezés közvetlenül befolyásolja a száj egészségét, aminek a szervezet általános állapotára is hatása van. A kutatók több kapcsolatot is felfedeztek már a szájhigiénia elhanyagolása és különféle súlyos egészségügyi problémák kialakulása között:

  • Szívbetegségek, mint például koszorúér-betegség, elzáródott artériák és stroke
  • Endocarditis, azaz a szív belső hártyáinak gyulladása
  • A várandósság során kialakuló komplikációk, például terhességi cukorbetegség
  • Születési rendellenességek, úgymint kis születési súly vagy halvaszületés
  • Tüdőgyulladás

Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, hogy megfelelően használjuk-e fogkefénket és fogselymünket, ne féljünk megkérni fogorvosunkat, hogy magyarázza el a helyes technikát. A Móricz Dental rendelőjében dolgozó dentálhigiénikusok készséggel állnak rendelkezésére a helyes fogápolási technika elsajátítása és a fogkő eltávolítása miatt. Kérjen időpontot rendelőjükbe az alábbi linken: fogkő ellen a legjobb kezelés!

(X)

(Forrás, fotó: moriczdental.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre