IDEA: világszerte hanyatlóban a demokratikus intézményrendszer

A világ demokráciáinak fele hanyatlóban van a polgári szabadságjogok és a jogállamiság romlása közepette, miközben az amúgy is tekintélyelvű kormányok egyre elnyomóbbá válnak – közölte szerdán az IDEA nemzetközi politikai megfigyelőcsoport.

A stockholmi székhelyű IDEA (Institute for Democracy and Electoral Assistance) nemzetközi demokráciaügyi és választási támogató intézet éves jelentésében arra a megállapításra jutott, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásától kezdve a választások legitimitásába vetett bizalom megingásáig világszerte számos probléma ássa alá a demokratikus berendezkedés intézményrendszerét. Az IDEA a demokrácia globális állapotára vonatkozó indexeit több mint 100 változóra alapozza, köztük olyan mérőszámokra, mint a véleménynyilvánítás szabadsága, a személyes integritás és a biztonság, amelyeket aztán csoportosítanak és tágabb kategóriákba sorolnak. A legfrissebb jelentésben kimutatott folyamatban olyan tényezők játszottak kiemelt szerepet, mint a pandémia és a klímaváltozási aggodalmak következményei, az elszabadult infláció, a fenyegető globális recesszió, valamint az ukrajnai háború.

A világ válságok sokaságával néz szembe, a megélhetési költségektől kezdve a nukleáris konfrontáció kockázatán át az éghajlati válság felgyorsulásáig

– állapította meg az IDEA a demokrácia helyzetéről szóló, 1975 óta gyűjtött adatokra támaszkodó 2022-es tanulmányában. Ezzel párhuzamosan globális szinten tapasztalható a demokratikus intézmények működésének a hanyatlása, ami így együtt mérgező keveréket alkot – állapította meg a szervezet. A jelentés szerint a “visszacsúszó” országok – vagyis a legsúlyosabb demokratikus eróziót mutató országok – száma még soha nem volt ilyen magas. A jelentés konkrétan Lengyelországot, Magyarországot és az Egyesült Államok említi meg, mégpedig a politikai polarizációra, a demokratikus intézmények funkcióvesztésére és a polgári szabadságjogok veszélyeztetettségére hivatkozva. A jelentés szerint az európai országok csaknem felénél erodálódott az elmúlt öt évben a demokratikus intézményrendszer.

Az ukrajnai orosz agressziós háború megrázta Európát, arra kényszerítve a régiót, hogy újra gondolja a biztonsági megfontolásokat, és foglalkozzon a közelgő élelmiszer- és energiaválsággal

– közölte az IDEA. Szerintük a demokráciát világszerte veszélyezteti a hiteles választási eredmények legitimitásának megkérdőjelezése, az online szabadságjogok és jogok korlátozása, a megoldhatatlan korrupció és a szélsőjobboldali pártok térnyerése. A jelentés megállapította, hogy a tekintélyelvű kormányok egyre nagyobb mértékben nyomják el a másként gondolkodókat, és hogy a világ lakosságának több mint kétharmada visszacsúszó demokráciákban vagy tekintélyelvű uralom alatt él. Az elmúlt hat évben az autoriter hatalomgyakorlás felé elmozduló országok száma több mint a duplája volt a demokrácia felé haladó országokénak. A jelentés megállapítja, hogy Afrikában pozitív fejlemények voltak megfigyelhetők, a régió nem csak ellenállt az instabilitás fokozódásának, hanem számos ország, például Gambia, Niger és Zambia, nagy lépést tett előre az demokratikus intézményrendszer minőségének a javulása felé.

(MTI)

A címlapképen tálib harcosok járõröznek Kabulban 2021. augusztus 19-én.  Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Iratkozzon fel hírlevelünkre