A nyári ludak örömmel telelnek Magyarországon

November utolsó szombatján, idén már 22. alkalommal várják az érdeklődőket Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára, a Vadlúd sokadalomra – tájékoztatott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A tatai Öreg-tavon telelő vadludak 5 000–6 000 kilométer távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hazánkba. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelentek meg Magyarországon.

A koronavírus-járvány előtt közel húszezer látogatót vonzott a Vadlúd sokadalom. A rendezvény egyedülálló, mert a tatai Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz. Az elmúlt hetekben a Tata-környéki vizes élőhelyek alkotta területén már mintegy 50 000 vadlúd tartózkodott. A ludak többsége nagy lilik, a második leggyakoribb faj pedig a nyári lúd.

A madártömegben 24 példány globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és 7 kis lilik is feltűnt, de ritka vendégként láttak már 4 apácaludat és 2 bütykös ásóludat is.

A tavon napközben több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható. Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel növekedhet. Csúcsidőszakban, november végén és december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár a 65 000-et is elérheti. Az érdeklődőket a sok ezer lúd, réce és sirály, alkalmilag pedig akár rétisasok teleszkópos megfigyelése mellett egész nap változatos programok várják.

Akik személyesen nem tudnak jelen lenni, azok az interneten keresztül – a vadludsokadalom.hu oldalon élőben is követhetik a vízimadarak életét. A vándormadarak márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.

A rendezvény idei díszvendége a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. Az esemény szervezői a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Megyei Csoport, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

Schmidt Egon: A hazai madárfajok állományai nagyon megfogyatkoztak minden igyekezetünk ellenére

Tudta, hogy nem az élelem miatt etetjük az énekes madarakat?

Országos vadlúdszinkron-eredmények

Címlapkép Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre