Nincs gáz, nem nőttek a rezsiköltések

A háború és az uniós szankciók okozta energiaválság ellenére a magyarok 72 százalékának nem nőttek a rezsiköltségei a tavalyi évhez képest – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából.

A válaszadók 63 százaléka ugyanannyit, 9 százalékuk pedig kevesebbet fizet idén, mint tavaly. Ez elsősorban a rezsicsökkentési politikának, s emellett a magyarok növekvő energiatudatosságának köszönhető.

A kormány annak érdekében, hogy megvédje a magyar családokat az elszabaduló energiaáraktól, továbbra is fenntartja a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás mértékéig. Ezzel minden magyar család átlagosan 181 ezer forintot takarít meg havonta. 

A KINCS októberi felmérésének adatai alapján az emberek 72 százalékánál nem nőttek a tavalyi évhez képest a rezsikiadások, sőt vannak olyanok is (9%), akiknél csökkentek. Ebben szerepet játszik, hogy tízből nyolc magyar saját bevallása alapján odafigyel arra, hogy kevesebb energiát fogyasszon. A lakosság többségére jellemző a tudatos és takarékos áram- (90%) és vízfogyasztás (84%), az energiatakarékos eszközök (például led lámpák vagy alacsony fogyasztású háztartási eszközök) használata (80%), valamint a fűtéstechnikai berendezések karbantartása (72%). Tízből hatan arról számoltak be, hogy odafigyelnek az otthoni hőmérséklet szabályozására. A megkérdezettek többsége gázzal fűt, ezt követi a fával, távhővel és egyéb módon fűtők száma. A nyílászárók cseréje és a szigetelések javítása nagyjából a lakosság negyedére jellemző.

Elsősorban a rezsicsökkentés politikájának, valamint az emberek takarékos energiahasználatának eredménye, hogy a magyarok közel háromnegyedének nem kell többet fizetnie a rezsire, mint egy évvel ezelőtt. 

Módszertan: Az országos reprezentatív kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében, 2022. október 19-26. között.

Forrás: Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

Kutatás bizonyítja, hogy a magyar családok nem törtek meg a járvány alatt

Roma családoknak is segítenek a családügyi intézkedések

Címlapkép: Pixabay.com

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre