Semjén: Magyarország minden magyarnak az otthona

A diaszpórából Magyarországra bármikor visszatérhetnek, mert Magyarország minden magyarnak az otthona – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön, a Magyar Diaszpóra Tanács XI. ülésén.

Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy 2010 óta jól átgondolt magyar nemzetpolitikája van Magyarországnak, ahol nincs A-, és B-kategóriás állampolgár. Beszámolt arról, hogy a magyar nemzet fennmaradása a magyar diaszpóra megmaradásán is múlik. Annak eltűnése ugyanis az egyetemes magyar nemzetet csorbítaná. Ezért a magyar kormány minden segítséget megad a diaszpórában működő intézmények és személyek támogatására.

Magyar Diaszpóra Tanács (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Semjén Zsolt beszámolt arról, hogy a magyar diaszpóra sajátos történelmi események hatására jött létre: az emigrációba kényszerült magyarok tömegeiből. Emlékeztetett arra, hogy a kommunisták szívből utálták és az ellenségüknek tekintették az emigráció tagjait. A rendszerváltás után is – habár akkor már mindenki hazatérhetett – mellőzöttség volt jellemző, mivel az akkori magyar politikát elsősorban a Kárpát-medencei nemzetpolitikai viszonyok foglalkoztatták.

Kiemelte, hogy a magyarokat befogadó országok hálások lehetnek, mert a magyarok munkája, szorgalma és tehetsége sokban gazdagította őket.

Elmondta, hogy a magyar kormány azért dolgozik, hogy Magyarország minden magyar otthona lehessen. Ehhez számos ösztöndíj-, és anyasági támogatási-programmal is segíti a magyar állam a diaszpórában élőket. Semjén Zsolt elmondta, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszterrel együttműködve új ösztöndíj-programot hoznak létre a diaszpóra fiataljai számára.

Hangsúlyozta, hogy a diaszpóra szervezetek magyar „táborok”, amelyek magyar élet- és kapcsolatrendszerek expanzióját jelenti.

Semjén Zsolt kiemelte, hogy a csütörtöki kormányülése döntöttek a „Welcome-office” („Hazatérési iroda”) létrehozásáról, amelynek feladata az lesz, hogy a diaszpórában élő magyarok ott intézhessék ügyeiket, ott honosíthassák irataikat. Hangsúlyozta, hogy a diaszpórában élők Magyarországra bármikor visszatérhetnek, mert Magyarország minden magyarnak az otthona.

Semjén Zsolt szerint az erdélyi reformátusok példát mutatnak az egyetemes magyarságnak

„Nincs visszafordíthatatlan folyamat”

Címlapkép: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre