„Ha valahol, Izraelben tudják, hogyan kell egy országot megvédeni”

Novák Katalin köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter megtekintette az izraeli Vaskupola rakétaelhárító-rendszer működését.

A köztársasági elnök Facebook bejegyzésében számolt be a látogatásról: „Ha valahol, Izraelben tudják, hogyan kell egy országot megvédeni. A Vaskupola rakétaelhárító-rendszer a légvédelmet biztosítja. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel ma megnéztük, hogyan működik. Az elmúlt években az országaink közötti védelmi együttműködés a haderő-fejlesztési programnak köszönhetően megerősödött, a következő időszakban pedig még szorosabb közös munkát tervezünk.”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Izraelben az újságíróknak elmondta: a kormány képviseletében érkezett Izraelbe, védelmi miniszterként is fontos találkozókra, amelyre Izrael Állam elnöke és a leendő miniszterelnök, valamint a leköszönő miniszterelnök invitálta Novák Katalin köztársasági elnököt, akit elkísér találkozóira.

Kiemelte: a látogatást az is jelentőssé teszi, hogy a két ország közötti kapcsolatok régóta nagyon jók, s ez a védelem területén is kiemelten megnyilvánul.

Elmondta: többek között megmutatták nekik azt a kombinált légvédelmi rendszert, amelyet a keddi nap tanulságai kapcsán is érdemes Magyarországnak tanulmányoznia, valamint azt a nagyon jól felépített és egyébként világszerte ismert izraeli magas technológiájú együttműködést, amely az izraeli védelmi ipar, a hadsereg és a légierő között van.

A Vaskupolának nevezett légvédelmi rendszer tulajdonképpen radar és rakéta kombinációja, amely vizualizálja a repülő tárgyakat, majd egy elképesztően magas, összetett technológiai rendszer eredményeképpen meg tudja semmisíteni őket.

Ez napjainkban magától értetődően nagyon fontos – hangsúlyozta a miniszter.

Emlékeztetett, hogy ellátogattak a Yad Vashem Intézetbe, a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontba is.

(Forrás: MTI, Facebook/Novák Katalin)

A címlapkép forrása: Facebook/Novák Katalin

Iratkozzon fel hírlevelünkre