Egy szövetségi bíró megtiltotta az illegális migránsok visszafordítását a határon

Egy szövetségi bíró megtiltotta az amerikai hatóságoknak az illegális migránsok visszafordítását a határon. A bíróság arra utasította az amerikai kormányt, hogy állítsa le a menedékjogi eljárások megkezdését korlátozó, a határőrizet egyik végső kényszerítő eszközének tartott úgynevezett 42-es cikkely alkalmazását.

Emmet Sullivan washingtoni bíró keddi végzése szerint a határon át, akár illegálisan érkező családokkal és egyedülálló felnőttekkel szemben sem alkalmazható tovább az a szabály, amely a hatóság kezében az egyetlen eszköz volt eddig az érkezők visszafordítására a mexikói határon. Kísérő nélküli kiskorúakra eddig sem volt érvényes a rendelkezés.

A járvány kezdetén hozott jogszabály értelmében a járványhelyzetre hivatkozva megtagadható a menekültügyi eljárás bizonyos országokból érkezők esetében.

A bíró a tilalmat 49 oldalas indoklásában „önkényesnek és szeszélyesnek” nevezte, amely szerinte nem vette figyelembe a jogszabály migránsokra gyakorolt hatását, valamint az egyéb alternatívákat.

Az igazságügyi minisztérium az ítélet kihirdetése után nem sokkal azt kérte, hogy életbe léptetésének hatályát december 21-re módosítsa a bíróság, vagyis öt hét haladékot adott a korlátozások megszüntetésére. A tárca szerint szükségük van öt hétre, hogy a Belbiztonsági Minisztérium megfelelően felkészülhessen, és továbbra is elláthassa az Egyesült Államok határának őrizetét.

A 42-es cikkellyel kapcsolatban ugyanakkor egy másik szövetségi bíró Louisiana államban idén májusban a most hozott ítélettel ellentétesen döntött, ami fenntartotta a menekültügyi eljárás korlátozását.

Amennyiben a kedden kihirdetett ítélet válik alkalmazandóvá, akkor az gyakorlatilag megszünteti a határőrizeti eljárás kényszerítő jellegét az Egyesült Államokban.

A határvédelmi statisztika szerint a szabály 2020. márciusi életbelépése óta arra hivatkozva mintegy 2,4 millió feltartóztatott migránst fordítottak vissza az Egyesült Államok határőrei.

Az Egyesült Államok déli határain a határvédelem adatai szerint az elmúlt egy évben – 2021. október 1. és 2022. szeptember 30. között – összesen közel 2,4 millió illegális határátlépést regisztráltak Mexikó felől. Az érkezők mintegy 40 százaléka esetében tudták alkalmazni a 42-es cikkelyt, vagyis őket visszaküldték a határőrizeti hatóságok.

(MTI)

A címlapképen Illegális bevándorlók sátortábora látható a Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio Nemzetközi Híd alatt a texasi Del Rióban 2021. szeptember 21-én. Forrás: MTI/AP/Julio Cortez

Iratkozzon fel hírlevelünkre