A pápa a jordán királlyal beszélgetett a békéről és a menekültekről

Ferenc pápa csütörtökön 25 perces audencián fogadta II. Abdullahot, a Hasemita Királyság uralkodóját. Beszélgetésük középpontjában a közel-keleti helyzet és a migráció kérdése volt.

Pápasága kezdete óta negyedik alkalommal találkozott a pápa II. Abdullahhal, a Hasimita Királyság uralkodójával és feleségével, Raniaval – derül ki a Szentszék Sajtótermének közleményéből.

Ferenc pápa megköszönte a királynak, hogy fontos szerepet vállalt a szent helyek védelmezésében, és elmondta, azért is hálás, hogy Jordánia befogadja a térség migránsait.

Az 1946 óta a hasemita monarchia által uralt kis ország alig több mint tízmillió lakossal és korlátozott természeti erőforrásokkal, több mint egymillió szíriait fogadott be, akik elmenekültek szülőföldjükről.

Jordánia más nemzetiségű munkavállaló bevándorlókat is befogad, akik a szomszédos országokból érkeznek és főként a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgoznak.

Ezt követően Abdullah király Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államokkal és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolataiért felelős titkárával is beszélt a menekültkérdésről.

Amellett, hogy elismerték a jó, kétoldalú kapcsolat fennállását, a felek utaltak a vallásközi és ökumenikus párbeszéd tovább fejlesztésének szükségességére.

Megegyeztek: biztosítani kell, hogy a katolikus egyház Jordániában szabadon gyakorolhassa küldetését.

Emellett hangsúlyozták, hogy fontos feladat a közel-keleti béke és stabilitás előmozdítása. Egyetértettek abban, hogy meg kell tartani a kereszténységet a régióban és támogatni kell a keresztény közösségek fennmaradását – írja a Vatican News vatikáni média.

A címlapképen Ferenc pápa látható II. Abdullah királlyal és Rania királynővel. Forrás: VATICAN MEDIA/ Divisione Foto


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb