Nagyszabású eseménnyel emlékeznek Szent Margitra

752 éve halt meg Árpád-házi Szent Margit, IV. Béla király leánya, domonkos apáca a mai Margit-szigeten. 2020-ban a covid járvány megakadályozta a kerek évforduló méltó megünneplését. 

Idén november 17 és 19 között egy konferenciával emlékeznek Margitra, amely nem csak a szent királylány életével, annak helyszínével, hanem az ő tiszteletével, a róla szóló forrásokkal is foglalkozik. Korábban még nem került sor ilyen nagyszabású, három napos tudományos eseményre, amelyen a magyar középkor jeles kutatói és más tudományterületek szakértői osztják meg a nagyközönséggel a legújabb kutatások eredményeit Szent Margitról.

A konferenciát Alex Leonas, a Károli Református Egyetem tanára, és Deák Hedvig domonkos nővér, maguk is Margit életének és tiszteletének kutatói szervezik. Helyszíne a Károli Református Egyetem lesz.

A konferencia szervezői: az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia. A tudományos esemény fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapesti érsek és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyházi Zsinat lelkészi elnöke. Szintén Szent Margit halálának évfordulójához kapcsolódik a „A Sziget. Szent Margit és a domonkosok” című kiállítás, amelynek megnyitója november 17-én lesz a Budapesti Történeti Múzeumban.

Az eseményről bővebben a Magyar Kurír oldalán olvashatnak. 

(Forrás: Magyar Kurír)

A címlapképen Árpád-házi Szent Margit szobra, amelyet szentté avatásának 75. évfordulója alkalmából állítottak fel a margitszigeti domonkos rendi apácakolostor romjainál 2018. november 22-én. A szobrot Bakos Ildikó szobrászmûvész készítette. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre