Trumpot se kiköpni se lenyelni nem tudják

A republikánusok Trumpot se lenyelni, se kiköpni nem tudják. A republikánusok jobboldalán és a populisták között nagyon nagy a támogatottsága  – dr. Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója.

– Egy amerikai választás – ha félidős is –, de jelentős hatással lehet fontos külpolitikai eseményekre, így akár az orosz–ukrán háborúra. A republikánusok többsége valóban elhozhatná a békét?

– Ismert, hogy amikor egy elnöknek belpolitikai nehézségei vannak, akkor a külpolitika területére igyekszik terelni a hangsúlyt. Richard Nixon és Bill Clinton elnöksége talán a legjobb példa erre. Az orosz-ukrán háború kapcsán úgy vélem, hogy ez a béke-várakozás inkább csak egy magyar nézőpont. Az Oroszországgal szembeni politika ugyanis mind a két amerikai párt sajátja. Azaz mind a republikánusok, mind pedig a demokraták egyet értenek abban, hogy a háború miatt Oroszországot meg kell büntetni, tovább kell alkalmazni a szankciós politikát. A Republikánus Párt között természetesen vannak olyan képviselők, akik ellenzik a háborút, ugyanakkor ott vannak a „héják”, mint Lindsey Graham és társai, akik még jobban támogatnák Ukrajnát.

Donald Trump volt amerikai elnök beszél támogatóihoz az Ohio állambeli Delaware-ben tartott nagygyűlésen 2022. április 23-án. (Forrás: MTI/EPA/David Maxwell)

– Nem várható tehát változás Ukrajna amerikai segítségnyújtásában?

– Nem tartom valószínűleg, hogy kevesebb pénzt szavazna meg a Kongresszus, mint korábban, hiszen ezen keresztül tudják az ukrajnai politikát befolyásolni. Kevin Owen McCarthy azon kijelentése, hogy ezentúl jobban megnézik, hogy mire is költik az ukránok a nekik küldött pénzösszeget nem jelenti azt, hogy kevesebbet kapnának az ukránok. Látni kell, hogy a döntéshozatalkor, azaz nem kampány üzemmódban meg szoktak változni bizonyos perspektívák.

A Kongresszusnak úgynevezett „erszény hatalma” van, arról hoz döntést, hogy megszavazza-e azokat a támogatási összegeket, amelyeket az elnök kér tőlük. A félidős választás eredményétől függetlenül nem gondolom, hogy drámai változások következnének be, mivel a republikánusok nagy többsége osztja azt a véleményt, hogy Oroszország gyengítésének a legjobb módja Ukrajna támogatása.

Donald Trump amerikai elnök beszél az Atlantában rendezett választási kampányrendezvényén 2020. szeptember 25-én. (Forrás: MTI/AP/Evan Vucci)

– November 15-ére Donald Trump nagy bejelentést ígért. Itt jelentené be indulását a következő elnökválasztáson?

Minden bizonnyal, ez lehet Donald Trump „bombasztikusan” beharangozott jelentése. Ugyanakkor látni kell, hogy Donald Trump a félidős választások egyik ki nem mondott vesztese. Az általa támogatott 174 képviselőjelölt és 10 szenátor és kormányzójelölt közül meglehetősen sokan vesztettek.

A saját pártján belül potenciális vetélytársa lehet Trumpnak Ron DeSantis, aki nagyon jól áll a latinók, a spanyol nyelvűek között. Ráadásul ő egy sokkal emberibb arcot tud a választók felé mutatni, mint Donald Trump. A november 15-i bejelentés Ron DeSantisnak is szólhat, hogy őt és másokat elrettentsen az indulástól. Az látszik, hogy a republikánusok között sokan nem kívánnak indulni az elnök-jelöltségért. Be kell látni ugyanis azt, hogy a republikánusoknak van egy úgynevezett „Trump-bajuk”: azaz, se lenyelni, se kiköpni nem tudják őt.

– Miért?

– Mert a republikánusok jobboldalán és a populisták között nagyon nagy a támogatottsága. Nem mondom, hogy ugyanannyi embert elriaszt a függetlenek közül, de a pártatlanok között– akik egyre inkább a mérleg nyelvét képviselik a választásokon –, ő nem annyira népszerű. A demokraták vártnál jobb szereplésében szerepet játszott az is, hogy nem csak a mostani elnöknek Joe Bidenről szóló referendum volt ez, hanem egyben egy Trumpról szóló is. Így Trump személye sokakat aktivizálhatott, hogy a demokratáknak szavazzon bizalmat.

 

Tóth Gábor

Egy éve történt a Capitolium ostroma: a demokraták Trump felelősségre vonásában érdekeltek

Amerika, Trump nélkül

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre