„Mentés Másként”

Szeretnénk azokat az általánosításokat lerombolni, hogy a hajléktalanok „ilyenek” vagy éppen „olyanok”. Ahhoz, hogy valakiről véleményt alkothassunk, meg kell ismerni egy ember életének a hátterét, előzményeit. Erre jó a vacsoraest – nyilatkozta Máté István, a Mentés Másként Alapítvány munkatársa, akivel a nem mindennapi lehetőségről beszélgettünk.

A Mentés Másként Alapítvány, immár negyedik alkalommal szervezi meg a VELED – Érzékenyítő vacsoraestet. Az esemény keretén belül lehetőség nyílik arra, hogy egy adakozni vágyó meghívjon és egy közös vacsorát fogyasszon el egy olyan rászoruló, hajléktalan emberrel, akinek ezzel igazán örömet tud okozni. 

– Kiket szeretnének megszólítani az akciójukkal?

– A mai világunkban napi szinten találkozhatunk segítségre szoruló emberekkel. Nem biztos, hogy meg tudjuk oldani a problémáikat, de ha azokat egy rövidebb időre feledtetni lehet velük, vagy egy kis támaszt vagyunk képesek biztosítani számukra, az már szép eredmény.

Elsősorban azokat várjuk, akikben megvan a jó szándék és a nyitottság.

Meglátásunk szerint olyan emberek fognak eljönni erre a vacsoraestre, akikben van nyitottság, segítési szándék. Már az óriási, ha megerősítjük bennük ezt az érzést, vagy azt, hogy akár többet is tudnak tenni, ha akarnak. Ha nem történik más, csak eljönnek és eltöltenek egy-két órát egy nehéz sorsú emberrel, az már nagy segítség.

Képek a Veled vacsoraeste korábbi alkalmaiból (Forrás: Mentés Másként Alapítvány)

– Kik lesznek a vacsorapartnerek?

– Jobb sorsra érdemes emberek. Szeretnénk azokat az általánosításokat lerombolni, hogy a hajléktalanok „ilyenek” vagy éppen „olyanok”. Ahhoz, hogy valakiről véleményt alkothassunk meg kell ismerni egy ember életének a hátterét, előzményeit. Erre jó a vacsoraest.

Mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amit ma szégyelnénk.

Ha akkor látott volna bárki bennünket és akkor alkotott volna véleményt rólunk, akkor teljesen más képet kapott volna, mint a jelenünkben. Az emberi élethez istenfélelemmel kell hozzáállni! Ismerjük a bibliai idézetet: „az vesse rá az első követ, aki…”

A vacsorapartnerek olyan jelenlegi, illetve volt klienseink lesznek, akikkel napi szinten tartjuk a kapcsolatot. Lesznek olyanok, akik már megkezdték az új életüket, elkezdtek dolgozni, és már munkásszállón, vagy albérletben laknak. Lesznek olyanok, akik még nem jutottak el idáig, de nyitottak és szerintük kellemes asztaltársaságot nyújtanak.

Képek a Veled vacsoraeste korábbi alkalmaiból (Forrás: Mentés Másként Alapítvány)

– Aki nem tud egy asztalhoz ülni a hajléktalanokkal, az hogyan segítheti a munkájukat?

– Ha nem tudna eljönni, de szívesen támogatná a Mentés Másként Alapítvány kezdeményezéseit, akkor az az alapítvány számlaszámán is kifejezheti segítési szándékát. (Magnet Bank 16200106-11678272 Mentés Másként Alapítvány)

 

Vacsorázzon együtt egy hajléktalannal

Most segítsen a kárpátaljai magyarokon

Uram, adj akkordokat!

A címlapkép forrása: Mentés Másként Alapítvány

Iratkozzon fel hírlevelünkre