Máris 6 százalékkal csökkent az abortuszok száma Amerikában

Egy frissen megjelent tanulmány szerint szemmel láthatóan csökkenni kezdett az abortuszok száma az Egyesült Államokban, miután a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, ezzel véget vetve a világ egyik legengedékenyebb, ötven éve hatályban lévő abortusz-szabályozásának. A június végi döntés utáni első két hónapban az abortuszok száma már 6 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy több mint 10 000 csecsemőt sikerült megmenteni az abortusztól.

Nemrég publikált friss adatokat a New York Times ahhoz kapcsolódóan, milyen változások történtek az Egyesült Államokban a nyáron meghozott életpárti döntést követően. Az új, Dobbs kontra Jackson ítélet lehetővé teszi az államok számára, hogy a nép akaratával összhangban maguk határozzák meg abortusztörvényeiket.

„Tizenhárom állam tiltotta be, vagy korlátozta szigorúan az abortuszt ezekben a hónapokban főleg a déli országokban, és ezekben az államokban a legális abortuszok száma a nullához közelít a hivatalos becslések szerint” – áll a jelentésben. „További kilenc állam jelentős korlátozásokat vezetett be ezekben az államokban, a legális abortuszok száma harmadára csökkent”. Arról is beszámolnak, hogy az említett területeken körülbelül 22 ezerrel kevesebb abortuszt végeztek júliusban és augusztusban a döntés előtti áprilisi alapértékhez képest.

Ez azt jelenti, hogy az abortusz elvégzését nem tiltó, azt liberálisan kezelő államokban megugrott 12 ezres növekedés ellenére komoly hatása van annak, hogy a bíróság kimondta: nem létezik olyan, hogy abortuszhoz való jog.

Az új statisztikák egyelőre nem a hivatalos állami adatokból táplálkoznak, mivel azok hagyományosan lassabban kerülnek nyilvánosságra, hanem egy abortuszpárti csoporttól, amely közvetlenül az abortusz-vállalkozásoktól szerzi be információit. Ez jelen helyzetben azt jelentheti, hogy gyorsabb és esetleg pontosabb is az összeállítás – számol be az eredményekről a Lifenews.com.

A számokból az is kiderül, hogy Texasban volt a legnagyobb csökkenés: ott összesen 10 abortuszt végeztek el a döntés óta, és így a korábbi adatokkal összehasonítva 5470 gyermek életét nem oltották ki. Ezzel szemben „Illinoisban nőtt a legnagyobb mértékben a megölt csecsemők száma, mivel a Planned Parenthood két abortuszvállalkozást is működtet az életpárti államok közelében” – írja az életvédő magazin.

(Forrás: Lifenews.com)

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre