Bakondi: Nő a migrációs nyomás

Európa déli határainál nő a migrációs nyomás, Magyarországra pedig az idén már 230 ezren próbáltak bejutni, míg tavaly egész évben 120 ezren – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy a migránsok megjelenése veszélyt jelent Európa közbiztonságára, közegészségügyi helyzetére. A határvédelem európai érdek, aki az európai határt védi, az európai embereket is védelmezi. Az más kérdés, hogy az EU azt gondolja, előnyös a tömeges bevándorlás – fűzte hozzá.

Egyes európai intézmények és tagállamok „politikailag átszőtt véleménynyilvánítása” szorgalmazza az Európába irányuló migrációt

– fejtegette a főtanácsadó. Ráadásul sem erkölcsileg, sem jogilag, sem anyagilag nem támogatják a határvédelmet – tette hozzá. Pedig, ha nem sikerül megvédeni az EU külső határait, akkor újra lesznek belső határok, annak pedig kedvezőtlen gazdasági következményei lesznek – mondta Bakondi György.

Jelezte: az Olaszországba irányuló migráció is erősödik, miközben a Frontex – az EU határvédelmi szerve – nem akadályozza, hanem inkább segíti a migrációt.

(MTI)

A címlapképen illegális bevándorlók sátrai láthatók a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelőhely közelében 2022. október 20-án. A Közel-Keletről és Afrikából érkezett migránsok többségének útvonala Szerbián át vezet az Európai Unió országaiba. Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre