„A magam javára tudtam fordítani a nehézségeket és a küzdelmet választottam a feladás helyett”

„Édesanyám egyedül nevelt fel minket, nagyon szegény családból jöttem, a Felvidéken, kisebbségben nevelkedtem. Halmozottan hátrányos helyzetből indult a pályafutásom, mégis sosem éreztem, hogy fel kéne adnom bármit is, amit elterveztem” – meséli Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, aki az MRSZ Nyilas Misi Ösztöndíjprogram zsűritagjaként örül, ha erőt adhat történetével a tehetséges fiataloknak. A sportolóval Kisfaludy Nóra készített interjút a Magyar Református Szeretetszolgálat oldala, a jobbadni.hu számára.  

Amikor fiatalon a víz közelébe került, végérvényesen eldőlt, hogy vízilabdázni szeretne?

Egyáltalán nem volt ilyen egyértelmű, sőt! Az elején nagyon nem szerettem sem úszni, sem vízilabdázni. Az édesanyám vitt le minket az uszodába az öcsémmel, de csak azért, hogy lekösse valamivel a felesleges energiáinkat. Az úszásoktatást vízilabdaedzők tartották, akik felfigyeltek arra, hogy a testvéremmel erősebbek és nagyobbak vagyunk a többieknél, azért megkérdezték az anyukámtól, hogy nem bánná-e, ha a tanfolyam után vízilabdázással próbálkoznánk. Nem bánta.

Minek köszönheti, hogy eljutott idáig, hogy kétszeres magyar olimpiai bajnok vízilabdázó lett és hogy jelenleg is a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke?

Édesanyám egyedül nevelt fel minket, nagyon szegény családból jöttem, a Felvidéken, kisebbségben nevelkedtem, és ha mindez nem lenne elég, egy olyan sportágat űztem, ami azon a vidéken nem volt éppen „acélos”. Halmozottan hátrányos helyzetből indult a pályafutásom, de sosem éreztem, hogy fel kéne adnom bármit is, amit elterveztem.

Vannak olyan emberek, akik a nehéz helyzetekbe beleroppannak és vannak olyanok, akik a javukra fordítják ezt az állapotot. Én az utóbbiba tartozom. Szívósságomnak köszönhetően mind a sport, mind a sportvezetés területén sikerült elérnem, amit elterveztem. A magam javára tudtam fordítani a nehézségeket és mindig a küzdelmet választottam, a feladás helyett.

Példaképnek lenni felelősség is…

Fontos, hogy a következő generáció a hús-vér embert lássa bennem, az erősségeimmel és a gyengeségeimmel együtt. Szükséges az is, hogy az utánpótlás – legyen szó bármilyen területről – testközelből, személyes találkozókon ismerje meg a példaképeit, akik motiválni tudják őket a céljaik elérésében.

Miért hasznos ön szerint a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram, amelynek zsűritagként a részese?

Mert túlmutat önmagán. Összességében a komoly hátrányból induló gyerekeket próbálja ez a program támogatni, pénzt vagy éppen mentorálást ad, hogy a fiatalok tovább tudjanak lépni abban, amiben elindultak, legyen ez sport, művészet, vagy bármilyen reál terület. De számomra ez a program nem az eszközökről, a sportcipőről vagy az útiköltségről szól, sokkal inkább arról, hogy ha valaki kicsi korában már gondolkozik a jövőjén, és meg is teszi azokat a lépéseket, amiket meg kell tennie kell a saját érvényesüléséért. Nekem ez a legfontosabb üzenete ennek a programnak, hogy aki tesz magáért, az megkapja a lehetőséget arra, hogy előrébb tudjon lépni. Ráadásul ezek a fiatalok reményt adnak, motiválni tudnak olyanokat is, akik belekényelmesednek a helyzetükbe.

Az eredeti, teljes interjút a jobbadni.hu oldalon olvashatják.

A címlapkép forrása: Facebook/Gergely István

Iratkozzon fel hírlevelünkre