Az USA hadserege nem lenne alkalmas egy háború sikeres megvívására

Az amerikai hadsereg lehet, hogy nem lesz képes megnyerni egy háborút, nemhogy kettőt, mert nem tudja felkészíteni a védelmi erőket a Kínából és Oroszországból érkező potenciális fenyegetésekkel szemben – derül ki abból az amerikai katonai erőkről szóló jelentésből, melyet a V4NA nemzetközi hírügynökség tett közzé.

Az évek óta tartó alulfinanszírozás és a rosszul meghatározott prioritások oda vezettek, hogy a hadsereg meggyengült. A jelenlegi amerikai haderő jelentős mértékben ki van téve annak a veszélynek, hogy nem lesz képes megfelelni egyetlen konfliktusban sem

– áll a Heritage Foundation által közölt éves jelentésben. A dokumentum szerint manapság igencsak megnőtt a kétfrontos harcok lehetősége, mivel Oroszország továbbra is háborút folytat Ukrajna ellen, Kína pedig egyre agresszívabbá válik. Az is kiderült, hogy leginkább a modernizációs programokban és a hajóépítésben van lemaradva az Egyesült Államok. 

A szakértők szerint az USA-nak a katonai felszerelésekbe, hajókba, rakétákba és egyéb fegyverekbe kellene befektetni.

A 2023-as költségvetési javaslatban a védelmi kiadások jelentősen elmaradnak attól, amire a szolgálatoknak szükségük van a készenlét helyreállításához és az elöregedett felszerelések lecseréléséhez. A fegyveres erők emellett kapacitásproblémával is küzdenek, ugyanis nincs elég személyzet, fegyver és egyéb felszerelés egy háború megvívásához – írják. A probléma a jelentés szerint részben a Biden-kormányzat diplomáciai gondolkodásmódjában rejlik. A Pentagon szóvivője nem kívánta kommentálni a jelentés részleteit, mondván, hogy nem látta azt, de az amerikai hadsereget a legerősebb harci erőnek nevezte, amelyet a világ valaha ismert.

A teljes beszámolót a V4NA nemzetközi hírügynökség oldalán lehet megtekinteni.

(Forrás: V4NA)

A címlapkép forrása: Amerikai katonák láthatók a Brave Warrior 2022 többnemzeti zászlóaljharccsoport által végrehajtott komplex harcászati gyakorlat statikus bemutatóján Hajmáskér közelében 2022. szeptember 29-én. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre