A YouTube letiltotta az egyik legnagyobb katolikus világhálózat lengyel nyelvű csatornáját

YouTube

A YouTube kevesebb mint két éven belül másodszor függesztette fel az EWTN katolikus média világhálózat lengyel nyelvű híroldalát, közölte Piotr Wiśniowski, az EWTN Lengyelország vezérigazgatója.

Mindenfajta előzetes figyelmeztetés vagy magyarázat nélkül, a YouTube október 22-én felfüggesztette a katolikus csatorna működését. Az online csatornán élőben közvetítették a lengyelországi Teresinben található Niepokalanów kolostor kápolnájában tartott szentségimádást, amelyet minden hónapban közel egymillióan követtek. Ezzel ez  a világon a legnépszerűbb ilyen jellegű közvetítés.

A koronavírus miatti lezárások idején rengeteg ember a csatornán keresztül tudott kapcsolatban maradni az egyházzal. A közvetítések mellett rendszeresen tesznek közzé egyházi híreket, valamint további közel 5000 videós tartalom érhető el a felületen: filmek, prédikációk, előadások.

Wiśniowski szerint a YouTube cenzúra miatt függesztette fel a csatornát

„Csalódott vagyok a YouTube politikája miatt. Hiszen a szolgáltató egy olyan országban jött létre, ahol a szólásszabadság és az eltérő nézetek tisztelete kiemelten fontos a polgárok jólétének és biztonságának érdekében” – írta Wiśniowski egy sajtóközleményben.

Először 2021. április 10-én függesztette fel a csatornát a YouTube „közösségi elvek megsértésére” hivatkozva. Végül 24 óra elteltével visszaállították, miután rengeteg felhasználó tett panaszt a tiltás ellen.

Most szombaton ismét tiltáshoz folyamodott a YouTube. Amikor Wiśniowski, valamint az EWTN Lengyelország szerkesztősége arra kérte a közösségi média szolgáltatót, hogy állítsák vissza az oldalt, ellentmondásos válaszokat kaptak a tiltás okát illetően.

Egyszer azt mondták nekik, hogy a csatornát azért függesztették fel, mert „megsértették a közösségi elveket”, máskor azzal indokolta döntését a YouTube, hogy egy „harmadik fél átvette az irányítást a Google fiók felett és SPAM üzeneteket küldött”. Sőt, egyszer azt mondták, hogy magának a YouTube-csatornának a kezelését vette át egy harmadik személy.

„Vajon milyen közösségi elveket sérthet például egy szentségimádás közvetítése a Niepokalanów-i kápolnából” – tette fel a költői kérdést Wiśniowski.

„Arra kérem a katolikus közösségeket, különösen a médiát, hogy álljanak ki az EWTN Lengyelország mellett, és fejezzék ki nemtetszésüket a jelenlegi helyzettel kapcsolatban” – fordult a hívekhez.

Végül, három és fél nap elteltével, a hívek imáját és a buzgó felhasználói bejelentéseket követően visszaállították az oldalt. Ugyanakkor arra továbbra sem érkezett válasz, hogy pontosan mi állhatott a felfüggesztés hátterében.

A CNA megkérdezte Wiśniowskitól, hogy érkezett-e bármi magyarázat a YouTube részéről. A pap azt válaszolta: „Nem. Egyszerűen semmi. Egyáltalán semmi”.

A címlapkép forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre