Naperőműveket épít a Máltai Szeretetszolgálat

Több mint negyven hátrányos helyzetű településen épít szociális naperőművet uniós támogatással a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány. A létesítmények által termelt áram értékesítéséből az ország háromszáz legszegényebb településén élő családok jutnak támogatáshoz, ami a tervek szerint 3500 háztartás téli fűtéséhez nyújt majd jelentős hozzájárulást – írja a Felzárkózó Települések közleményében.

A program előzménye a Máltai Szeretetszolgálat az E.ON-nal együttműködésben Tiszabőn megvalósított mintaprogramja. A közleményben kiemelték, a 2020-ban létesített egyhektáros szociális naperőmű bevételeiből hetven kisgyermekes család téli fűtéséhez nyújtott jelentős támogatást. A családok elektromos fűtőpanelt kölcsönöztek a Szeretetszolgálattól, mellyel egy szobát fűtöttek hat hónapon keresztül. A karitatív szervezet ehhez nyújtott támogatást, melyet a háztartások előre fizetős mérőóráira töltött fel havi bontásban.

A mintaprogram számos kedvező változást indított el a településen, így visszaszorult a környezetszennyező anyagok égetése, és tudatosabbá vált a családok energiafogyasztása.

A beruházás a Felzárkózó települések program részeként, a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköze (RRF) nevű uniós csomag finanszírozásában valósul meg.

Forrás: Felzárkózó Települések

A címlapkép forrása: MTI/Vajda János

Iratkozzon fel hírlevelünkre