Európát ma technokraták és a kísértet-parlament kívánja irányítani

Európának ma minden lehetősége meg van arra, hogy nagyhatalom legyen, de ezt a pozíciót ma mégsem akarja vállalni – mondta Alain de Benoist francia író, filozófus, aki a  XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében az Eötvös József előadások sorozat részeként tartott rendezvényt.

A eseményen Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója beszédében beszámolt arról, hogy ma az Európai Unió válságát éljük, amelynek egyik fő oka, hogy Európa önérdek-érvényesítő képességét elvesztette.

Az Európai Unió vezetése belenyugodott abba, hogy a 21. század nem az övéké, hanem az amerikaiaké.

Ismertette, hogy ma Európán kívül több kontinensen is háborúk zajlanak. Számos további helyen politikai és társadalmi feszültségek izzanak, amelyekből további konfliktusok bontakozhatnak ki.

Alain de Benoist francia író, filozófus (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

Kiemelte, hogy ma a válságok korában minden nagyobb szükség van szókimondásra, ezért is hívták meg Alain de Benoist francia író, filozófust, hogy előadást tartson az Eötvös József előadások keretében.

Benoist elmondta, hogy Európa gazdasági és kulturális nagyhatalom, amely háromezer éve meghatározó eredményeket hozott létre. Most néhány nemzedék alatt mégis képes elvesztegetni több évszázad hagyományát és népeinek identitását.

Európának ma is minden lehetősége megvan arra, hogy nagyhatalom legyen, mégsem akarja ezt a pozíciót vállalni.

Helyette pedig a pénzügyi piacok prédájává vált. A francia filozófus kiemelte, hogy az Európai Unió a Washingtonnal kötött szövetségre bíz mindent, ezzel pedig egy idegen ország diktátumait húzza magára. Hangsúlyozta, hogy a berlini fal leomlása után kiépült új rend hibásnak bizonyult. Bebizonyosodott, hogy az Amerikai Egyesült Államok monopol helyzete a médiában, a hadügyben, és a kereskedelmi életben jelentős, minden lépése világhatalmi céljának meghosszabbítását jelenti – és teszi ezt Európa kárára is.

A francia filozófus felhívta a figyelmet arra, hogy a mai kor problémáinak gyökerei a globalizáció válságából fakadnak.

Elmondta, hogy mára az élet szinte minden területe piaci természetű lett, azaz a nagyobb profit hajszolása lett a legfőbb cél. A világpiac létrejöttével pedig megváltozott az emberek viselkedése és magatartása is.

Telt házas volt Alain de Benoist francia író előadása a Terror Házában. (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

Azt láthatjuk, hogy azok a területek, amelyek korábban kivonták magukat a tőke logikája alól – így a művészet, a kultúra, a sport – ma teljes mértékben integrálódtak ebbe a rendszerbe – mondta Benoist.

Ma egy kísértet-parlament és a technokratákból álló bizottság kívánja irányítani az európai népeket.

Alain de Benoist az ukrajnai háborúval összefüggésben arról beszélt, hogy béketeremtő szerepet kellett volna vállalnia az Európai Uniónak, amely ehelyett olyan szankciókhoz csatlakozott, amelyek ellentmondanak egyebek mellett saját energetikai érdekeinek. Ezen a ponton Alain de Benoist egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök azon nyilatkozatával, amely szerint az Európai Unió „tüdőn lőtte magát” a szankciókkal.

(Forrás: Vasarnap.hu/MTI)

Wittner Mária: Gyurcsány, a sátán fattya szembeköpte a forradalmat

A nyugat demokráciaféltése csak álduma – Hoppál Mihály a Vasárnapnak

’56-os vidéki Magyarország ismeretlen története

Címlapkép: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre