Apró Antal árnyékában

Megható történetnek lehetünk olvasó tanúi Gyurcsány Ferenc, ex-miniszterelnök Facebook-oldalán, amikor Dobrev Klára politikai pályára vetett fordulatáról mesél.

„Klára nem készült politikusnak” – írja Magyarország volt miniszterelnöke a feleségéről szóló történetben. A politikus azt is kifejtette, hogy véleménye szerint hitvese mostanra kitanulta a szakmát, amelyben nagy szerepet játszottak a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején szerzett tapasztalatok is.

Latorcai Csaba: Gyurcsány Ferenc “rongy emberes” felszólalása egyszerre volt megdöbbentő és fenyegető – VIDEÓ

Talán tényleg nem készült Dobrev Klára politikusnak, de azért ne felejtsük el, hogy a politikai „neveltetését” nemcsak férjének köszönheti, hanem nagyapjának is. Apró Antal az egyik legnagyobb hatalmú kommunista vezető volt, aki az 1956-os forradalmárokat „fasiszta csőcseléknek” nevezte, valamint személyesen felügyelte Nagy Imre és mártírtársainak koncepciós perét.

Dobrev Klára egy tavalyi interjúban meg is próbálta egy szintbe hozni az Orbán-kormányt és nagyapja „munkásságát”, szemben a férje miniszterelnöksége alatt zajlott 2006-os eseményekkel kapcsolatban pedig úgy vélte, több rendőr sebesült meg, mint tüntető. Valójában ez az arány 17-150 főre esik a tüntetők javára, így éppen nem „fasiszta csőcselékezte” le a 2006-os demonstráló tömeget, de mindenképpen a felháborodott választókat tette felelőssé. 

Dobrev Klára mindezek ellenére még büszke is férje őszödi beszédére, s olyan könnyen szemet huny Gyurcsány Ferenc tettei felett, hogy képes piedesztára is emelni az embereket megnyomorító akcióit.

Önbizalom az van, de mire?

Az önjelölt árnyék-miniszterelnök egyébként az 1990-es évek óta él és neveli gyermekeit az Apró-villában, amely ebben a hónapban került csak eladó sorba. Persze ne higgyük, hogy a kor és a múlt szelleme által átitatott okok miatt, mint inkább kihasználatlanság ürügyén döntött a költözésről a házaspár.

Mindezek eredményeként az „árnyék” jelző a legtalálóbb Dobrev Klára számára, hiszen muszáj elfednie nagyapja és férje hagyatékát, amelyekre, ha az előbbire annyira nem is, de utóbbira indokolatlanul büszke.

A címlapképen Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke beszédet mond az árnyékkormánya tagjainak bemutatásán a budapesti Off Kultúrszövőgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én. Forrás: MTI/Kovács Anikó

Iratkozzon fel hírlevelünkre