Németország államosít és kölcsönöket vesz fel

Az emelkedő energiaárakra válaszul a német kormány egy úgynevezett „gázárfék” bevezetését jelentette be, egyúttal pedig eltekint az októbertől esedékes gázár-kiegészítő pótlék kivetésétől. Írja a Berlini Gyors, a Magyar-Német Intézet lapja.

Az új elképzelés megvalósítása érdekében a Scholz-kormány egy 200 milliárd eurós pénzügyi alapot kíván létrehozni, amelyhez a fedezetet az előző szövetségi kormány által 2020-ban, a COVID-19 járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozására létrehozott Gazdasági Stabilizációs Alap adja majd. Az alap feltöltését Németország költségvetési források helyett kölcsönökből finanszírozza majd, amely döntés a 70 éve nem látott mértékű infláció visszafogása szempontjából lehet döntő jelentőségű.

Euro. Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

Jelenleg ugyanakkor még nem világos, hogy pontosan hogyan fog majd kinézni az új pénzügyi mechanizmus. A kormány sajtótájékoztatóján Robert Habeck (Zöldek) gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter ezzel kapcsolatban egy, a magas energiaköltségek kezelésére létrehozott szakértői bizottság létrehozását említette, amelynek haladéktalanul javaslatot kell tennie a „gázárfék” pontos megvalósítási elemeire. A bizottság előzetes javaslatai pedig a kormány jóváhagyását követően kerülnének majd bevezetésre. A sajtótájékoztatón Christian Lindner (FDP) pénzügyminiszter felszólította az ellenzéki CDU/CSU frakció tagjait, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel szavazataikkal támogassák a kormány stabilizációs törekvéseit. „Egy a jólét és szabadság érdekében folytatott energiaháborúnak vagyunk most a részesei.” – mondta a miniszter. Kiemelve, hogy: „Egy ilyen helyzetben, mint amilyenben most vagyunk, én is azt várom, hogy a CDU/CSU-frakció elvben egyetértsen az eljárással.”

A korábbi tervek szerint a gázár-kiegészítő pótlék október elsejétől lépett volna érvénybe és a kW-óránkénti 2,4 eurócent felárból több mint 30 milliárd eurót kívánt volna beszedni a végfelhasználóktól a kormány a nehéz helyzetbe jutott gázimportőrök támogatására. A sokat kritizált tervezet támogatottsága az elmúlt időben tovább csökkent azt követően, hogy a kormány bejelentette az Uniper vállalatnak, Németország legnagyobb gázimportőrének, az államosítását.

Forrás: Berlini Gyors

Bauer: A gazdasági visszaesés elkerülhetetlennek látszik

Oroszország mindig ott lesz a térképen

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre