Megvannak az ukrajnai népszavazások első eredményei

Lezárultak a múlt hét péntek óta tartó népszavazások az oroszok ellenőrzése alatt álló ukrajnai területeken. A régiók oroszpárti tisztviselői szerint a résztvevők elsöprő többsége voksolt az Oroszországhoz való csatlakozás mellett − számolt be róla a Magyar Nemzet az Euractiv brüsszeli hírportál.

Zsaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén a szavazók 93,11 százaléka, a szakadár Luhanszki Népköztársaságban a választók 98,42 százaléka, a Donyecki Népköztársaságban élők 99,23 százaléka, Herszon megyében pedig a voksolók 87,05 százaléka szavazott a csatlakozásra. Kedd délelőtt a részvételi arány a donyecki régióban elérte a 86,89, a luhanszkiban a 83,61, a zaporizzsjaiban a 66,43, a herszoniban pedig a 63,58 százalékot.

Az eredmények egyértelműek. Üdv itthon, Oroszországban!

− írta Telegram-csatornáján Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese. Hivatalos eredményeket az elkövetkező öt napban fognak közölni, az orosz állami törvényhozás felsőháza előreláthatólag október 4-én jelenti be a területek annexióját. Ezáltal Moszkva Ukrajna mintegy 15 százalékát, egy magyarországnyi területet fog kiszakítani nyugati szomszédjából.

Az ilyen körülmények között megrendezett, színlelt népszavazások sosem lehetnek szabadok vagy tisztességesek

− fogalmazott James Kariuki brit ENSZ-nagykövet-helyettes. Amennyiben Oroszország elcsatolja a szóban forgó területeket, úgy Washington újabb szankciókat fog bevezetni Moszkvával szemben, emellett pedig további 1,1 milliárd dollárnyi katonai támogatást nyújt szövetségesének − írta az Euractiv amerikai tisztviselőkre hivatkozva. Ennek keretein belül újabb HIMARS rendszereket szállítanak Kijevnek, lőszerekkel, különböző drón elleni rendszerekkel, radarrendszerekkel, tartalék alkatrészekkel egyetemben. Emellett technikai támogatást és kiképzést is biztosítanak az ukrán katonáknak. Oroszország újfent figyelmeztette az Egyesült Államokat, hagyjanak fel Kijev katonai támogatásával.

Washington nem veszi észre cselekedeteinek kockázatát. Hazánk védelmére tett lépéseink kemények és határozottak lesznek

− írta Telegram-csatornáján Anatolij Antonov, Moszkva washingtoni nagykövete. Eközben az izraeli külügyminisztérium kedd esti közleményében bejelentette, hogy Izrael elismeri Ukrajna szuverenitását és területi integritását és nem fogadja el az Ukrajna orosz megszállás alatt álló keleti körzeteiben lezajlott referendumok eredményét.

Az izraeli külügyminisztériumban vita folyt arról, miként reagáljon Oroszország várható döntésére a népszavazási eredmények után

– közölték minisztériumi források a lappal. Kedd este az illetékesek úgy döntöttek, hogy határozott nyilatkozatot adnak ki annak ellenére, hogy Oroszország még nem jelentette be az érintett területek annektálásának szándékát. Izrael bejelentését nem előzte meg nemzetközi vagy amerikai kérés Oroszország szándékainak elítélésére – írta a lap.
Jeruzsálemi kormányzati tisztviselők kedd este hangsúlyozták: Izrael lépései azt a célt szolgálják, hogy megmutassák Volodimir Zelenszkijnek, Izrael kiáll Ukrajna mellett annak ellenére, hogy az ukrán elnök bírálta Jeruzsálemet. Zelenszkij többször is nyilvánosan felrótta Izraelnek, hogy vonakodik légvédelmi fegyvereket küldeni Ukrajnának. Az ukrán elnök legutóbb szeptember elején, Jaír Lapid miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében foglalkozott ezzel a kérdéssel.

A cikket eredeti nyelven az Euractiv oldalán olvashatják.

Forrás: Magyar Nemzet, Euractiv.com, MTI

A címlapkép forrása: MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre