Kaszab Zoltán: Erős szövetségest kapott Magyarország

Hiába fenyegetett a teljes balliberális nemzetközi sajtó és politikai elit Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel az élen, az olaszok meghozták az egyetlen racionális döntést és a jobboldali szövetséget bízták meg a kormányzással. A Meloni-Salvini-Berlusconi hármas előtt azonban nehéz évek állnak.

A három politikus már a kampány során ízelítőt kapott abból, hogy milyen az, amikor a balliberális gőzhenger összefog ellenük. A nemzetközi lapok ugyanis rendre fasiztázták a leendő kormányfőt, Georgia Melonit. Ennek alátámasztására persze csak a múltból összeszedett homályos emlékek álltak rendelkezésükre és cseppet sem foglalkoztak azzal, hogy Meloni és szövetségesei most mit mondtak.

Mert vajon mi a fasitszta abban, hogy valaki nemzetben és családban gondolkodik, vagy épp bevándorlásellenes?

De mint oly’ sokszor, a tények most sem zavarták a brüsszeli elitet és a pénzembereket. Amikor pedig már jól látszott, hogy ez sem lesz elég a jobboldal megállítására, a végső kétségbeesés végül Ursula von der Leyennel mondatta ki a nyílt, kendőzetlen, undorító igazságot.

Az elvileg független Európai Bizottság elvileg független elnöke ugyanis nem kertelt és kerek-perec megfenyegette az olaszokat, hogy megvannak az eszközeik a jobboldali kormány megállítására.

A kifejezetten szokatlan és nyílt fenyítést pedig még azzal is megfejelte, hogy az eszközök hasonlóak lesznek majd, mint Magyarország és Lengyelország esetén. Hát, kedves Ursula, ez erősre sikeredett! A világ kevésbé fejlett részein tomboló diktatúrákban szoktak ilyen jellegű nyomást gyakorolni a szavazókra és ezeket Brüsszel eddig nem támogatta, hanem inkább elítélte. Persze azok közül egyikből sincs akkora botrány a balliberálisok körében, mint az, hogy most Olaszországban jobboldali kormány alakul. És ne legyenek kétségeink, a játszma ott is elkezdődik: Brüsszel nagyítóval figyel majd minden intézkedést és persze kommunikációja szerint a kritikák mind a kormánynak szólnak majd és véletlenül sem azoknak az embereknek, akik nagy többséggel megválasztották…

Csakhogy Olaszország eggyel nehezebb helyzetben van, mint Magyarország. A rossz pénzügyi és gazdasági mutatók miatt ugyanis Róma az adósságfinanszírozással szinte bármikor zsarolható.

Az Achilles-sarkat pedig máris megtalálták: Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke már utalást tett rá, hogy nem minden esetben mentik meg Olaszországot a csődtől, ha úgy alakul.

Ez pedig a legaljasabb, legsunyibb, legundorítóbb formája a fenyegetésnek. Mert itt tényleg nem egy kormány sikeréről, hanem 60 millió ember megélhetéséről, mindennapjairól van szó. Megéri a kicsinyes bosszú, ha közben egy országot tesznek tönkre? Ne legyenek kétségeink. Nekik még ez is megéri. És mindent meg fognak tenni, hogy legalábbis megnehezítsék Meloniék dolgát.

Aggódni viszont nem kell, mert az embereknek éppen ebből van elegük: az arrogáns, mindent jobban tudó elitből. És éppen ezért szavaztak a jobboldalra.

Nemcsak Olaszországban, hanem Magyarországon, Lengyelországban és Svédországban is. A sor pedig folytatódik a következő hónapokban és években az Unión belül és azon kívül is. Jobboldali fordulat jöhet ugyanis még az idén Bulgáriában, Izraelben és az Egyesült Államokban is. Az emberek ugyanis érzik, látják, tapasztalják, hogy a jobboldali politikusok azok, akik értük tesznek, akik nem hagyják magukra őket a legnehezebb helyzetben sem. Innentől kezdve pedig már csak egy feladat van: folytatni a háború előtt megkezdett együttműködést. Mert a brüsszeli támadások ellen ezek az erők közösen sokkal jobban fel tudják venni a harcot.

A címlapképen Matteo Salvini, a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője köszönti a támogatókat a jobboldali pártok kampányzáróján Rómában 2022. szeptember 22-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre