Ezt várhatjuk az olaszországi választásoktól

A Giorgia Meloni Olasz Testvérek, a Matteo Salvini vezette Liga, valamint a Silvio Berlusconi által vezetett Hajrá Olaszország győzelme várható Kiss Rajmunddal a MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskola Diplomáciai Műhely vezetőjével beszélgettünk.

– Az európai kontinens Olaszországra figyel. Mi a holnapi, olasz országgyűlési választás tétje?

– Másfél évvel ezelőtt, 2021. február 13-án azért választották meg Mario Draghit miniszterelnöknek, hogy a koronavírus-járvány által okozta gazdasági nehézségeket orvosolja. Korábban ő volt Európa egyik legfontosabb gazdasági vezetője, az Európai Központi Banknak az elnöke.

Draghinak, nem sikerült megoldani a gazdasági válságot és mint politikus sem tudott maradandót alkotni.

Európa szempontjából a tét, hogy egy konzervatív jobboldali és patrióta kormánya lesz-e az amúgy nagyon befolyásos Olaszországnak Európában vagy pedig marad-e a migráció és háborúpárti, gazdasági nehézségekkel küzdő baloldali szövetség.

Olasz zászló (Forrás: Pixabay.com)

– Miért fontos Magyarország számára ez a választás?

– Azért, mert a magyar érdekképviselet jóval hatékonyabban tudna működni, hogyha a Giorgia Meloni, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi vezette jobboldali szövetség kormányozna Olaszországban. Ezzel a kétoldalú kormányközi kapcsolataink és maga az európai érdekképviseletünk is megerősödne.

– A háborús tematika nagyon jelentős volt a francia elnökválasztásban és a magyar országgyűlési választásban egyaránt. Hogyan jelenik ez meg Olaszországban?

– Olaszországban is nagyon fontos helyen szerepel az orosz-ukrán háború. Természetesen a biztonságpolitikai, gazdaságpolitikai kérdések teljes mértékben azonosul a NATO-kötelezettségekkel és vállalásokkal. Matteo Salvini azonban többször hangoztatta, hogy az Oroszország elleni szankciók főleg Európának károsak, ezért azokat újra kell gondolni.

Giorgia Meloni kormányfő jelölt az illegális migrációt is komoly veszélynek látja.

Továbbá a háború miatt bekövetkezhet egy Afrikai élelmiszerválság, ami csak fokozhatja az illegális bevándorlást. Migráció tekintetében pedig nagyon határozott a véleményük: a teljes migrációs útvonal, haditengerészeti blokád létrehozását tervezik. A magyar kormány álláspontjához hasonlóan úgy gondolják ők is, hogy a migrációt kiváltó problémákat helyben kell orvosolni. Ezért egy átfogó afrikai fejlesztési terv kidolgozását javasolják.

Giorgia Meloni pártja azt a jogot kívánja biztosítani a nőknek, hogy ne kelljen az abortuszt választaniuk

– Hogyan jelentkezik az energiaválság Olaszországban?

– Már jelenleg is nagyon jelentős problémák vannak Észak-Olaszországban – az olasz ipar fellegvárában – már több gyárnak be kellett zárnia. Autóipari vállalatok, kerámiagyárak, alumíniumipari vállalatok csökkentik a termelést vagy álltak le mivel nem lennének képesek megfizetni a megemelkedett energiaárakat.

– Az európai államok gazdaságait együttesen igen érzékenyen érinti az energiaáremelkedés. Erőn felül kell költeni az államoknak rezsi-támogatásokra is. Ebbe beleroppanhat Olaszország vagy akár az egész euro-zóna?

– A probléma valóban nagy és kiterjedt. Németországban is történelmi infláció lesz, amely akár a 10 százalékot is elérheti. A tavaszi 20 milliárd euró után most már több, mint 60 milliárd eurót fog az állam az adófizető pénzéből visszaadni arra, hogy csökkentse az elhibázott szankciós politikának a nehézségeit. Olaszországban is nagyon komoly, begyűrűzni látszó gazdasági válság van.

Remélhetőleg a mostani kihívások, a megnövekedő energiaárak nem fogják bedönteni sem az európai gazdaságokat, sem pedig az eurózónát.

Az olasz templomokban már kevesebbet miséznek a magas energiaárak miatt

– Miket lehet sejteni a közvélemény-kutatási eredményekből, kik alakíthatnak kormányt?

– Szeptember 10-én volt az utolsó közvélemény-kutatás, azóta az olasz jogszabályok szerint, nem is lehet publikálni újabb adatokat. Az utolsó felmérések szerint a szavazatok 47 százalékát szerezné meg az előrehozott olaszországi választásokon a hárompárti jobboldali párt koalíció. A Giorgia Meloni Olasz Testvérek, a Matteo Salvini vezette Liga, valamint a Silvio Berlusconi által vezetett Hajrá Olaszország győzelme várható.

Vannak olyan elemzők, akik nem zárják ki akár a jobb oldal kétharmados többségét sem.

Ez a várakozás a komoly baloldali hagyományokkal rendelkező Olaszországban talán túl ambiciózus, de azt gondolom, hogy jelenleg egy 20 százalékpontos vezetéssel egy sima többséget szerezhet a jobboldali összefogás Olaszországban.

 

Tóth Gábor

Nógrádi: Az európai gazdaság kipukkanhat

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre