Nógrádi: Az európai gazdaság kipukkanhat

Az európai gazdaság kipukkanhat. Az euró elképesztő mértékben esett, ma már a dollár jobb, mint az euró, ami egyszerűen a vicc kategóriája. Ma az euró nagyobb veszélyben van, mint létrejötte óta bármikor  – nyilatkozta lapunknak Nógrádi György, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója.

– Többször beszéltünk az ukrán-orosz háborúról. El lehet már dönteni, hogy ez egy proxyháború vagy már világháború?

– Mindenki annak mondja ezt a háborút, aminek akarja. Itt végső soron egy orosz-amerikai összecsapásról van szó, amely ukrán területen, ukrán katonákkal és elképesztő nyugati támogatással folyik. Ukrajna pár héttel ezelőtt bejelentette, hogy az ez évi tartozásait nem tudja kifizetni, ezért két év haladékot kért.

Ezt úgy hívják, hogy államcsőd, de nincs jelentősége, mert a Nyugat ezt is tudomásul veszi.

Körülbelül 9 milliárd euróba kerül a háború havonta, amelyet a Nyugat előlegez meg. Meglátjuk idővel, hogy ebből az egészből mi fog kisülni.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

– Látható, hogy az európai gazdaságok sínylik meg a háborúskodást. Kiszámítható volt, hogy a szankciós politika hatására az energiaárak elszállnak. Németország miért mehetett bele ebbe?

– Mert olyan amerikai nyomás nehezedett rá, hogy nem tehetett mást. Németország egyedül nem vállalta föl azt, hogy szembe megy az amerikai politikával. Nem merték beindítani az Északi Áramlat-2-t, amit ma már nagyon sok német követel. Az oroszok azt mondják, hogy ha beindulna a szállítás Németország felé, akkor a gáz ára visszaesne a korábbi szintre. Ennek hiányában a németek elképesztő mennyiségű palagázt vásárolnak az amerikaiaktól, de sokkal drágábban, mint amibe az orosz gáz kerülne.

– Érthető, hogy az oroszok azt mondják, hogy leesne a gáz ára, de lehetne bízni a szavukban?

– Nézze, az oroszok eddig minden szállítási feltételnek pontosan eleget tettek. Az európaiak hozták azokat a szankciókat, amelyekre az orosz válaszok érkeztek. Oroszország pontosan tudja, hogy Európa nincs abban a helyzetben, hogy bármit is megakadályozzon: nekik Washingtonnal kell tárgyalniuk, erre is játszanak.

Várják a novembert, amikor az Amerikai Egyesült Államokban félidős választásokat tartanak.

Kérdéses, hogy a Demokrata Párt támogatottsága mekkora lesz. Két év múlva ismét elnökválasztást tartanak, de az még nagyon messze van. Addig azonban Európa nem fogja kibírni.

– Úgy néz ki, hogy Európa az energiahiányával egyedül maradt. Valóban így van ez?

– Lényegében ez így van. Az ázsiaiak megveszik az orosz kőolajat, szenet és földgázt. Kínának kedvező ez az állapot, mivel olcsóbban tudja megvenni az orosz gázt, mint korábban. Az oroszok a szankciók ellenére elképesztő bevételhez jutottak azzal, hogy a kőolaj és földgáz ára az egekbe emelkedett. Európa pedig nagyon nehéz helyzetbe került. Ráadásul még most sem látszik, hogy hogyan fogja a szükséges energiaigényét kielégíteni.

– Tavaly mosolyogva néztük a német oktatóvideót, amelyen egy idős hölgy egy teamécsesnél melegedett. Idén ez valósággá válhat?

– Véleményem szerint nem, de az bizonyos, hogy sokkal alacsonyabb lesz az átlaghőmérséklet a lakásokban. Elképesztő problémák vannak az európai országok téli fűtésének biztosításával.

Megtörténhet az is, hogy olyan pénzbe kerül majd a fűtés, amelyet sok német család nem fog tudni megfizetni.

A németek kínjukba belementek abba is, hogy a három, még működő atomerőművükből kettőt áprilisig továbbműködtetnek. A német politika is kapkod, ráadásul az 1960-as évek óta először van hárompárti koalíció. Látható, hogy ez a három párt nagyon nehezen működik együtt.

Képkocka a német katasztrófavédelem 2021-es oktatóvideójából (Forrás: BBK Bund)

– Németország óriási összegű rezsitámogatást ad az állampolgárainak. Az euró árfolyama viszont nem túl erős. Lehetséges a közös európai fizetőeszköz kipukkanása?

– Igen, az európai gazdaság kipukkanhat. Az euró elképesztő mértékben esett, ma már a dollár jobb, mint az euró, ami egyszerűen a vicc kategóriája. Ma az euró nagyobb veszélyben van, mint létrejötte óta bármikor. Egyenlőre számos kérdésre nincs válasz, mert az elhúzódó háború generálja az újabb és újabb problémákat.

– Mi lehet a megoldás ebben a krízisben?

– Csak a fegyverszünet és a béke, de ettől rendkívül távol vagyunk. Az orosz és ukrán álláspont köszönőviszonyban sincs egymással. Mindkét fél nagyarányú PR-háborút is folytat, így nagyon nehéz lesz a kilábalás.

Látni kell, hogy az ukránok sorsa – minden fontosságuk mellett – periférikus.

Ami meghatározó, az a Washington és Moszkva közti viszony, amely sajnos jelenleg nagyon rossz.

 

Tóth Gábor

Oroszország mindig ott lesz a térképen

Nógrádi György: A háború vesztese Európa lesz

Bauer: A gazdasági visszaesés elkerülhetetlennek látszik

Címlapkép: Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre