Pálos turistautak a Pilisi Parkerdőben

Gyalogos túraútvonalakat alakított ki Buda és a Dunakanyar között Pálos utak néven a Magyar Pálos Rend. A tematikus túra összeköti a pálos szerzetesek működésének élő és történelmi helyszíneit – tájékoztatta a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az MTI-t.

Mészáros Péter közölte, hogy a később országossá bővülő hálózatból most három útvonal készült el: Budapesten a 14 kilométeres Források útja, a Pilisben a 24 kilométer hosszú Remeték útja, a Visegrádi-hegységben a 27 kilométeres Szeretet útja. A túrák térképe letölthető a palosut.hu oldalról.

Az útvonalakon 2-4 kilométereként természeti, történelmi, hitéleti tartalommal találkozhat a vándor. Az utak kialakításában szempont volt a hagyományőrzés, a szakrális jelenlét és az aktivitás összekapcsolása, a pálos kultúrtörténeti helyek bemutatása és a nem vallásos kirándulók bevonása is.

A pálos rend és a Pilis szoros kapcsolatának hagyományát hordozza a teljesítménytúraként is létező Pálos70 erdei zarándokút, amely a két legismertebb Budapest környéki kolostort, a márianosztrait és a Gellért-hegy oldalában található Sziklatemplomot köti össze.

A pálos rend az egyetlen magyarországi alapítású, máig létező férfi szerzetesrend, a pálosok története szorosan összekapcsolódik a Pilissel és a Visegrádi-hegységgel.

A rendet a Kesztölchöz közeli Klastrompusztán alapította Boldog Özséb esztergomi kanonok. A rend tagjai onnan kiindulva alapítottak újabb kolostorokat, melyek romjai számos helyen megtalálhatók a Budapest környéki hegyekben.

(MTI)

A címlapkép forrása: Palosut.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre