Buda után egész Budapest jön

Időközi választáshoz képest magas részvétel mellett, meggyőző fölénnyel nyerte meg a vasárnap tartott voksolást a Fidesz-KDNP jelöltje az első kerületben. Ezzel a kormánypártok újabb helyet szereztek vissza a baloldaltól.

A voksolást azért kellett kiírni, mert a körzet 2019-es Momentumos nyertese, Gelencsér Ferenc a Parlamentbe távozott és később a párt elnöke is lett. Helyére így a Momentum jelölhetett, de az elnökkel megtámogatott kampány is kevés volt. Sőt, a baloldal szinte összes “nagyágyúja” tiszteletét tette a körzetben, de ez sem volt elég a sikerhez. Pedig Budavár szimbolikus fontosságú, itt szinte meglepetésszerű volt a 2019-es baloldali győzelem, így mindkét oldal számára komoly téttel bírt, hogy megtartsa, vagy visszaszerezze az egyik körzetet.

Persze amekkora meglepetés volt 2019-ben a baloldal diadala, annyira várható volt a mostani vereség. 

A V. Naszályi Márta vezette polgármesteri hivatal ugyanis nem sok eredményt mutathat fel eddig és amit sikerült is megszavazni, az is felemás. Szimbolikus, országos ügyekbe ugyanakkor annál szívesebben áll bele és szólal meg, így tett például akkor is, amikor a “független” színházakat kellett támogatni a kerület pénzéből. Most ismét bebizonyosodott, hogy a budaváriak is azt szeretnék inkább, hogy a polgármesterük rájuk koncentráljon.

A vereségben jó eséllyel szerepet játszott az is, ami a Főpolgármesteri Hivatalban történik.

A Karácsony Gergely által irányított testület ugyanis nincs különösebben a helyzet magaslatán. Jól mutatják ezt a végeláthatatlan kocsisorok, az üres biciklisávok, vagy az olyan látszatintézkedések, mint a pár ezer forintos rezsitámogatás, vagy a klímavészhelyzet kihirdetése. És lássuk be: az időközi választások felfoghatók egy-egy mini népszavazásként is, amelyek Karácsony Gergely és csapata teljesítményéről szólnak. Ezek alapján pedig egyértelmű:

Karácsony Gergely körül fogy a levegő.

Nem véletlen, hogy a főpolgármester a napokban igyekezett egyértelművé tenni, hogy a baloldal csak vele tarthatja meg Budapestet. A baj csak az, hogy ezt úgy látszik, a szavazók másképp gondolják. És lehetséges, hogy a saját szövetségesei is. Gyurcsány Ferencnek már voltak is erre utaló félmondatai és gondoljunk csak bele: mi a logika amögött, hogy az összefogás megtartson egy népszerűtlen vezetőt, aki ráadásul egy mérhetetlen támogatottságú pártból jön? Merthogy Karácsony népszerűtlensége mára megkérdőjelezhetetlen. A Fidesz-KDNP ugyanis nem az első baloldalinak vélt körzetet hódítja el: nemrég Óbudán aratott győzelmet balos körzetben és korábban más kerületekben is kormánypártoknak termett babér az ellenzéki összefogás helyett.

Persze a választói kritika nem csak Karácsonynak, hanem a teljes baloldalnak szól.

Annak a baloldalnak, amely a választások óta a sebeit nyalogatja és a belharcaival van elfoglalva. Ezt jól türözik a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok is. A Nézőpont Intézet felmérése szerint ugyanis a DK és a Mi Hazánk fej-fej mellett áll 6%-on, őket követi az 5%-os Momentum és a 4%-os Kutyapárt. A Jobbiknak sikerült 3%-ra letornáznia magát, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd pedig a már szinte mérhetetlen kategóriába süllyedt. Hiába, az embereket nem lehet átverni. Még válságos időben is érzik, hogy ki az, aki őket támogatja, és ki az, aki az ő kárukra oldaná meg a problémákat. Ez pedig jó alap 2024-re, amikor is a Fidesz-KDNP visszaszerezheti az elveszett bástyákat, így Budapestet is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre