A szlovákok és a magyarok békés együttéléséért imádkoznak Szentkúton

Szlovák búcsút szerveznek szombaton a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen, az eseményen a szlovákok és a magyarok békés együttéléséért imádkoznak – tájékoztatta a Nógrád megyei kegyhely sajtófőnöke kedden az MTI-t.

Kerekes-Dancsok Regina elmondta: a Fájdalmas Anya ünnepén zarándoklatra hívnak szlovákokat és magyarokat Mátraverebély-Szentkútra. A szlovák búcsúra köszöntőt írt Erdő Péter bíboros, a szentmisét pedig Ján Kubos püspök, szepesi egyházmegyei kormányzó celebrálja.

A sajtófőnök ismertette: Magyarország katolikus nemzeti kegyhelyére évszázadok óta járnak szlovákok is, hiszen közel van hozzájuk. A búcsújáróhely honlapján megtalálható a szlovák és a magyar püspöki kar által 2006-ban aláírt megbékélési nyilatkozat mindkét nyelven.

Az ezredforduló után több szlovák-magyar imanapot rendeztek Mátraverebély-Szentkúton, 2016-ban pedig a Fájdalmas Anya (Szlovákia patrónájának) ünnepén együttműködési megállapodás született a lőcsei Mária-hegyi zarándokhellyel, melynek része a kétnyelvű tájékoztatás is mindkét helyen.

Kerekes-Dancsok Regina hozzátette: a szentkúti kegyhely szeretettel várja erre az ünnepre a szlovák híveket, köztük a vegyes családban élőket, valamint a kétnyelvű plébániák zarándokcsoportjait, hogy vegyenek részt a búcsún, és imádkozzanak a két nemzet békés együttéléséért.

Szombaton reggel 9 órakor magyar szentmise lesz, a 11 órás szlovák nyelvű ünnepi mise homíliája pedig magyarul is elhangzik, és ekkor olvassák fel Erdő Péter bíboros köszöntő levelét is.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre