Jelenleg az ember inkább egy természetellenes lény

A napokban jelent meg Tóth I. János demográfus Ökologikus társadalom fenntartható népességgel című új könyve.

A kötet arra keresi a választ, hogy milyennek kell lennie egy olyan társadalomnak, amely ökológiai összefüggésekkel és törvényszerűségekkel akar működni – beleértve ennek demográfiai vonatkozásait. A szerző munkájában arról ír, hogy a kortárs, neoliberális zöld gondolkodás súlyos hibája, hogy a természetet és a természet–ember viszonyát ideologikus jellegű fogalmakban értelmezi.

Ezért egy téves nézet alakult ki a természetről és a természethez való viszonyról.

A könyvnek az egyik központi kérdése, hogy az élő természetben létezhetnek egyed feletti (szupraindividuális) struktúrák, úgymint populációk, fajok, ökoszisztémák. A szerző szerint szupraindividuális szerveződési mód az ember világát is jellemezi. Ez az elgondolás végeredményében szemben áll azzal a neoliberális gondolattal, hogy a népek és a nemzetek csupán üres fikciók.

Tóth I. János kötetében továbbá arra a megállapításra jut, hogy az ember egy természetellenes természeti lény. Rámutat arra, hogy a modernizációval párhuzamosan a természetellenes voluntarizmus egyre jelentősebb. Mindez nemcsak a természeti környezet, hanem a társadalmi és az emberi test esetében is egyre jobban érvényesül. A szerző szerint ez egy hibás út, amely helyett ma már inkább a természetesség irányába kellene haladni.

Meglátása szerint a zöld gondolkodásban sokkal jelentősebb szerepet kellene kapnia a lokalitásnak, a nemzeti és a konzervatív értékeknek.

A kötetet ezek mellett számos aktuális kérdést is érint, többek között a biológiai és társadalmi nem viszonyát, nemváltást, az identitás szerepét, a migráció kockázatait, a reprodukció társadalmi szabályozását is.

 

Álságos a klímavédelmet a gyermekvállalással összekapcsolni

Gyermekeink látni fogják az európai népek kihalását

Az elöregedés hazánk gazdasági teljesítményét is korlátozza

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre