Már tavaly csúcsra pörgött a német hadiipar

Minden eddiginél nagyobb értékben exportálhatott eszközöket külföldre a német hadiipar a tavalyi évben – tudósít a Berlini gyors, a Német-Magyar Intézet Berlini gyors a Magyar–Német intézet hetilapja.

Az elsősorban még az előző nagykoalíció által jóváhagyott üzletek értéke a tavalyi évben elérte a 9,4 milliárd eurót. Ez pedig messze meghaladta a 2020-ban elért 5,8 milliárd eurós szintet. A kivitel kisebbik része, 36,4 százalék irányult NATO tagállamokba, vagy más szövetséges országokba. Míg a fennmaradó 65,6 százalék esetében ún. harmadik országok voltak a vásárlók.

Közülük kiemelkedik Egyiptom, ahova 4,34 milliárd euró értékben szállíthatnak haditengerészeti és légvédelmi eszközöket a német gyártók.

Az ukrajnai háború hatására a kivitel mértéke az idei évben tovább növekedhet. A gazdasági minisztérium jelentése alapján augusztus 24-ig a kormány már 5,1 milliárd euró értékben hagyott jóvá kiviteli kérelmeket, amely jóval meghaladja a tavalyi részértéket.

A kormány jelentése szerint Németország a háború kitörése óta idáig 686 millió euró értékben szállított fegyvereket Ukrajnának.

Mindeközben a német és a cseh kormány megállapodott a két ország közötti ún. „hármas csere” program második köréről. A program keretében Németország a saját készleteiből modern haditechnikai eszközökkel pótolja az Ukrajnának átadott egykori szovjet gyártmányú fegyverzetet. A döntés értelmében Németország 15 páncélozott harcjárművet (14 Leopárd 2-es tankot, és ennek egy darab páncélozott vontató-mentő változatát) szállít Csehországnak cserébe az Ukrajnának már korábban átnyújtott T-72-es tankokért. Petr Fiala cseh miniszterelnök és Olaf Scholz kancellár bejelentése alapján az első német tankok leszállítását még idén megkezdi Berlin.

Forrás: Berlini gyors

Leopárdokat filmeztünk Szomód közelében – VIDEÓ

Duray Miklós: Aki a nemzetpolitikában nem egyeztet, az nemzetáruló

Most a magyarok segítenek a románokon

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre