Korrupció gyanújával tartóztatták le a roma önkormányzat elnökét

Elrendelte Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) minősített vesztegetéssel gyanúsított elnökének letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának közleménye szerint „letartóztatták az egyik nemzetiségi önkormányzat elnökét”. A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra, október 2-ig rendelte el a letartóztatását egy férfinak, akit vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítanak. A megalapozott gyanú szerint a férfi „az egyik nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületének elnökeként” két képviselőtársának is felajánlotta, hogy 30 millió forint ellenében lemond az önkormányzatban betöltött elnöki tisztségéről és közbenjár a korrupciós pénzt kifizető képviselő elnökké választása érdekében.

Az ügyészség bizonyítás megnehezítése, illetve meghiúsítása, továbbá bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatást.

A bíróság kiemelte: a nyomozás kezdeti szakaszában elsődleges érdek az eljárás gyanúsított befolyásától mentes lefolytatása. A bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a bizonyítás meghiúsítására, megnehezítésére törekedne a hatóság látókörébe még nem került személyek jogellenes befolyásolásával, megfélemlítésével.

A nemzetiségi önkormányzat elnöke a jelenlegi eljárásban szereplő bűncselekménnyel egy ellene már folyamatban lévő másik büntetőeljárás hatálya alatt vált megalapozottan gyanúsíthatóvá. Figyelemmel a gyanúsítottnak a bűncselekmény elkövetésére irányuló kitartó szándékára és haszonszerzési céljára, attól is alappal lehet tartani, hogy kényszerintézkedés hiányában újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el.

Mindezek alapján a kerületi bíróság szerint a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célokat kizárólag a letartóztatás biztosítja – közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség közölte, hogy őrizetbe vették az Országos Roma Önkormányzat elnökét. Csütörtökön pedig azt tudatták, hogy az elnök a megalapozott gyanú szerint 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy harmincmillió forint ellenében átadja nekik saját vezetői tisztségét. Az ajánlat szerint 18 millió forint járt volna lemondáskor, a fennmaradó 12 millió forintot pedig 2022 decemberéig kellett volna átadni. Az elnök vállalta, hogy a kenőpénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénz átadóját bízza meg és közreműködik az illető elnökké választásában.

A gyanúsított nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, panasszal élt az őrizetbe vétel és a gyanúsítás ellen – közölte a nyomozó főügyészség csütörtökön.

(MTI)

A címlapképen Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke beszédet mond a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az Országos Roma Önkormányzat székházában 2020. augusztus 2-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre