Orosz Ildikó: Mindenki nem fog elmenni, és talán sokan haza is jönnek

Orosz Ildikó rektor

Kárpátalja a béke szigete, de egy háborúban mindenki egy puskaporos hordón ül, ezért nagyon kell vigyázni, nehogy egy szikra felrobbantsa azt – jelentette ki a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke. Orosz Ildikó elmondta, hogy bár valóban sok magyar elhagyta Kárpátalját, de a többség helyben maradt, és az erős közösség mindent megtesz a helyben maradtak segítéséért, a fiatalok fejlesztéséért, tanításáért – olvashatjuk a Magyar Nemzet cikkében.

– Amióta február 24-én kitört az orosz–ukrán háború, Kárpátalja kapcsán leginkább csak a nyomorúságról esik szó a magyarországi médiában. De milyen állapotban van Kárpátalja, a helyi magyarság valójában?

– Olyanban, amilyen állapotban egy közösség lehet egy fegyveres konfliktus idején. Sokan voltak, akik ijedtükben gyorsan távoztak az országból, de a kárpátaljai magyarság egy 150 ezres közösség, amelynek a nagyobbik része itthon maradt. Többek között azért, mert földhöz, munkahelyhez van kötve és nincsenek olyan lehetőségei, hogy máshol könnyen új életet tudjon kezdeni. A média jellemzően csak a távozókról beszél, és nem esik szó azokról, akik itt maradtak. Ők viszont megpróbálják feltalálni magukat az adott helyzetben, ezt tettük mi is a főiskolán.

– Hogyan alkalmazkodott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a megváltozott körülményekhez?

– A diákok nagy része itthon maradt, de a háború miatt újra át kellett térnünk a jelenlétiről az online oktatásra. Arra törekedtünk, hogy azoknak a fiataloknak az élete, akik itthon maradtak, ne törjön teljesen ketté, és be tudják fejezni a tanulmányaikat. A legfontosabb szempont az volt, hogy a nálunk tanuló végzős hallgatók, diákok záróvizsgát tudjanak tenni, ami sikerült is. Július elsején 137-en BSC szintű diplomát, míg 48-an MSC-t vehettek át. Egy héttel később pedig a szakgimnázium végzősei is megkaphatták a szakmát és az oklevelet.

Ez a félév nem volt egyszerű, mert azok a tanárok, akik elhagyták az országot, online tudtak dolgozni, de a technikai személyzetet pótolni kellett.

– Hogyan reagált a főiskola a háború kitörésére?

– Mivel elkezdődött az online oktatás, már másnap, február 25-én hazaküldtük a diákjainkat a kollégiumainkból, amelyeket felajánlottunk a menekülteknek. Jöttek is keletről elég sokan, érkeztek menekültek Kijevből, Harkovból, Odesszából és Nyikolajevből. Volt, aki néhány napot töltött nálunk, majd továbbment, mások hosszú ideig maradtak. Összesen több mint hétszázan fordultak meg a kollégiumainkban. Az első időkben nagyon sok adomány érkezett, majd a menekültek később a Hungary Helps programmal együttműködve kaptak egyszeri meleg ételt, ehhez viszont újra kellett indítani a konyhákat, ami újabb kihívást jelentett. A rászorulók előtt a sportcsarnokot is megnyitottuk.

Fontos megjegyezni, hogy nagy segítséget jelentett és jelent a magyar kormány és az anyaországi jószolgálati szervezetek, illetve más egyesületek támogatása.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulája (Fotó: Prófusz József/Vasarnap.hu)

– Milyen volt ennek a fél évnek a lélektana?

– Az első hónap nagyfokú rémültséggel telt, de aztán az egész átment egyfajta fáradtságba, fásultságba.

Hozzászoktunk a légiriadókhoz, a háborús fenyegetettség beköltözött az életünkbe. Jöttek sorban a feladatok, amiket meg kellett oldani.

Ott volt például a főiskola által alapított P. Frangepán Katalin Óvodai és Iskolai Hálózat, ahol főleg óvodákat működtetnek, és ahová körülbelül ötszáz gyermek jár. Az intézményeket mindenképpen újra akartuk indítani, hogy egy kis fogódzkodót adjunk a gyermekeknek, a családoknak. Egy hónapot vártunk a vonatkozó rendelet megszületésére, ami tartalmazta, miként lehet az óvodákat megnyitni. Ennek köszönhetően újra tudtuk indítani azokat az óvodákat, ahol nem voltak menekültek, és ezeken a helyeken már a jogszabályok értelmében óvóhelyeket is ki kellett alakítanunk.

Az óvodák újraindításához is kaptunk anyaországi segítséget. Itt köszönném meg a menekültek nevében is a magyar kormány, a nemzetpolitikai államtitkárság segítségégét és támogatását.

A keletről érkező bajba jutott embereket ugyanis a magyarlakta településeken azokban az intézményekben, óvodákban és iskolákban helyezték el, amelyek korábban anyaországi segítséggel újulhattak meg. Ilyen intézmény körülbelül száz van, csak óvodából 77 szépült meg. A magyar kormánytól és karitatív szervezetektől a menekültek ellátásához is érkezett támogatás.

Nagy nehézséget okozott, hogy korábban a pandémia miatt két évig online folyt az oktatás, aztán amikor végre kezdtünk visszatérni a megszokott működéshez, akkor februárban kitört a háború. Emiatt a jelenléti helyett újra jött az online oktatás, a tanév ráadásul hamarabb is fejeződött be. Úgy gondoltuk azonban, hogy a gyermekek szociális érzékenységének fejlődése és a tanulás érdekében valamilyen megoldást kell a helyzetre találni. Ekkor jött az ötlet, hogy a nemzetpolitikai államtitkárságtól korábban más célra nyert támogatásból szervezzük meg a Határtalanul nyári iskolákat, erre megkaptuk az engedélyt. Meghirdettük a programot úgy, hogy az anyaországi segítségnek köszönhetően még az étkezésre is tudtunk pénzt fordítani. Végül a kárpátaljai magyar iskolák kétharmada, 64 tanintézmény jelentkezett a programra.

Csaknem 150 csoportban több mint 2700 harmadikos, negyedikes, ötödikes és hatodikos tanult a nyári iskolákban.

– Hogyan készülnek az oktatási intézmények, így a főiskola a nehézségek közepette a következő tanévre?

Mindenképpen jelenléti oktatással szeretnénk indítani, mert ezt kérik a szülők is. Ehhez viszont az kell, hogy

az iskolákban vagy azok ötszáz méteres közelségében lennie kell óvóhelynek, melyeknek egy sor dolognak meg kell felelni – ezeket szintén a magyar állam segítségével sikerül biztosítanunk.

Jelenleg a 102 magyar tannyelvű intézményből 81 rendelkezik engedélyezett óvóhellyel, de bízom benne, hogy tanévkezdésig a többi helyen is eleget tudunk tenni a feltételeknek. Mérjük azt is, mekkora a pedagógushiány, jelenleg 44 intézményben összesen 77 tanítóra és tanárra lenne szükség. Próbálunk ebben is segíteni.

A beregszászi Rákóczi szobor (Fotó: Prófusz József/Vasarnap.hu)

– Kárpátalján az embereknek talán a legfontosabb a biztonság. Mit lehet tenni azért, hogy a magyarság minél nagyobb fizikai és anyagi biztonságban érezhesse magát a szülőföldjén?

– A jótékonykodási hullám már lecsengett, a gondok azonban még igazán csak most jönnek. Hála Istennek Kárpátalján eléggé szervezett a magyar élet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) például felméri, hány elesett, menekült van. Mint ahogy nagy hasznát vesszük a szintén a KMKSZ kezdeményezésére korábban létrejött Kárpátaljai Határ Menti Önkormányzatok Társulásának is. Itt kidolgoztak egy szociális kártyarendszert, amit a helyiek megkaphatnának, ez a nyilvántartás segítheti majd az általunk remélt támogatások arányos elosztását.

Mindent meg kell tenni a spórolás érdekében, hogy ki tudjuk húzni az évet.

– Van még olyan réteg otthon, aki olyan anyagi helyzetben van, hogy képes a rászorulókon segíteni?

– Az anyaországi segítségnek óriási a jelentősége, mert azok, akik itthon maradtak, jellemzően a tartalékaikat élik fel. A legtöbben önmagukat talán képesek ellátni, esetleg a szervezésben, a programok lebonyolításában részt vesznek. A falvakban élőknek és az öregeknek azonban segíteni kell.

– Amíg a háború nem fejeződik be, aligha térhet vissza Kárpátalján az élet a normális kerékvágásba. Mit gondol, ha újra béke lesz, mennyire lesz képes a kárpátaljai magyarság újra megerősödni?

– Ez is attól függ majd, hányan és kik maradtunk itthon, és milyen támogatást kapunk, elsősorban az anyaországtól. Persze kérdés az is, milyen gazdasági, politikai és jogi keretek között tudunk majd élni, Ukrajna része lehet-e majd az Európai Uniónak. Ha Ukrajna csatlakozni akar, akkor például az oktatás, a kisebbségek terén sok mindent át kell szerveznie, ami mozgásteret adhat az itt élő magyarságnak és az anyaországnak is, amely segíthet minket.

Mindenki nem fog elmenni, és talán sokan haza is jönnek.

A Vérke hídja Beregszászon (Fotó: Prófusz József/Vasarnap.hu)

– Mi kell ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarság a legkisebb vesztese legyen a háborúnak?

– Elsősorban higgadtság kell. Kárpátalja a béke szigete, de egy háborúban mindenki egy egy puskaporos hordón ül, ezért nagyon kell vigyázni, nehogy egy szikra felrobbantsa azt. Mindenáron meg kell őrizni a nyugalmat Kárpátalján.

Fontos, hogy az anyaország továbbra is támogasson minket, és az is jó volna, ha az itteni médián keresztül eljutna annak a segítségnek a híre az ukrán emberekhez, amit Magyarországról kapunk. Ezzel a soknemzetiségű Kárpátalján még inkább helyreállna az egyensúly.

Az Orosz Ildikóval készült interjút teljes terjedelmében a Magyar Nemzet oldalán olvashatják el.

(Forrás: Magyar Nemzet)

A kilencedik ország – Beregszász, amin oda-vissza taposott a történelem

Erős vár…

Azbej Tristan: A magyar kormány továbbra is támogatja a karitatív programokat Kárpátalján és Ukrajnában

Már Kárpátalját is lőtték – FRISSÍTVE!

Katolikus segítség a kárpátaljai ingyenkonyháknak

Nemzetközi akkreditációt kapott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

Végleg eltűnhetnek a magyarok Kárpátaljáról

A címlapképen Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke látható 2020-ban. (Fotó: Prófusz József/Vasarnap.hu/

Iratkozzon fel hírlevelünkre