Már Kárpátalját is lőtték – FRISSÍTVE!

A rakétatámadás a Munkács melletti volóci járást érte.

A háború kezdete óta most először érte rakétatámadás Kárpátalját, a lövedék a hegyvidék egyik infrastrukturális objektumába csapódott be, tart a kárfelmérés és annak tisztázása, hogy vannak-e sérültek vagy áldozatok - közölte Viktor Mikita, a megye kormányzója.

A karpatalja.ma portál a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztrációra (OVA) közlése alapján azt írta, hogy a légitámadás az egyik hegyvidéki járásban történt.

A portál újságírói értesülésre hivatkozva arról adott tájékoztatást, hogy a rakéta a volóci (Munkácshoz közeli)  területen csapódott be.

A legfrissebb információk szerint a támadás célpontja egy vasúti infrastruktúra volt. A találatban egy gázelosztó is megsérült, 57 ház maradt gázellátás nélkül. A helyszínen tűz is keletkezett, áldozatokról, sérültekről nem tudnak.

Vasútállomást érhetett rakétatalálat Kárpátalján

A hírt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára közölte a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az államtitkár azt mondta, folyamatosan kapcsolatban vannak az ungvári külképviselettel, az ott dolgozó kollégáik azt közölték, a légiriadó kedden néhány perccel 18 óra után kezdődött, és két órán át tartott. A jelenlegi információk szerint a támadásban nem sérült meg senki – fűzte hozzá.

„Azt fontos még megjegyezni, ez a támadás is igazolja, hogy jó döntést hoztunk, amikor arról döntöttünk, hogy nem szállítunk fegyvereket a háborúba” – hangsúlyozta Menczer Tamás, hozzátéve, hogy a katonai szállítmányok – amint átlépnék a magyar-ukrán határt – szintén orosz támadás célpontjává válhatnának.

Kérdésre kitért arra is, még zajlik az uniós szankciós csomag összeállítása, de a magyar álláspont világos: a földgáz és a kőolaj importjának szankcionálását a kormány nem tudja támogatni, mert a háború árát nem fizettethetik meg a magyar emberekkel.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a magyar gázfelhasználás 85 százaléka orosz gáz, a kőolaj-felhasználás 65 százaléka orosz olaj, ami naponta 20 ezer tonna kőolaj vásárlását jelenti. Ennek a pótlása – Menczer Tamás szerint – egyészen egyszerűen lehetetlen egyik napról a másikra. „Az energiahordozók beszerzése ugyanis nem filozófiai kérdés, hanem fizikai kérdés és a valóság kérdése” – emelte ki az államtitkár.

Közölte azt is, a kormány egyetért azzal, hogy az európai energiabeszerzést diverzifikálni kell, Magyarország a házi feladatát elvégezte, de csak onnan lehet gázt és olajt venni, ahol van, és ahonnan el lehet szállítani.

Menczer Tamás az M1 aktuális csatornán azt mondta, horvát részről nagyon komoly fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy az adriai vezetéken keresztül kaphasson több kőolajat Magyarország, és a magyar finomítói technológiát is át kellene állítani egy más típusú kőolajra, amihez szintén évek kellenének, és több százmillió dollárnyi beruházásra lenne szükség.

(Forrás: MTI)

Rétvári: 210 millió forint értékű orvosi felszerelést küld Kárpátaljára a kormány

Azbej Tristan: A magyar kormány továbbra is támogatja a karitatív programokat Kárpátalján és Ukrajnában

„Magyarország segít a menekülteknek, de fegyvert és katonát nem küld”

A címlapképen földbe fúródott rakéta látható a kelet-ukrajnai Dnyipro település közelében lévő Jahidne faluban 2022. április 12-én. Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Iratkozzon fel hírlevelünkre