Jakab Péter új mozgalma további konfliktusokat eredményezhet a baloldalon

Tovább élezheti a konfliktust a baloldalon Jakab Péter új mozgalmának elindítása – erről beszélt a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádióban. Talabér Krisztián szerint a Jobbik volt elnöke nem a kormánnyal, hanem az ellenzékkel elégedetleneket akarja megszólítani. 

Jakab Péter, a Jobbik volt párt- és frakcióvezetője augusztus 20-án bejelentette, elindul a Nép Pártján Mozgalom.

Nem a kormánnyal, hanem az ellenzékkel elégedetleneket akarja megszólítani a Jobbik bukott elnöke

– véli Talabér Krisztián. A Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádióban kifejtette: Jakab Péter most arra a kudarcra próbál építkezni, ami az ellenzék elmúlt tizenkét évét jellemezte. A szakértő arról is beszélt: Jakab Péter most arra készül, hogy a politikai jövőjét kitolja még, amíg lehet, ami tovább élezi a konfliktust a baloldalon, különösen a DK és a Momentum között.

Olyan a világon nincsen, hogy egy politikai oldalt nyolc vagy akár tíz párt képviseljen három, négy, öt százalékokkal, és abból szeretnének ők politikai teljesítményt elérni. Úgyhogy a következő évek feladata az az lesz, hogy a sorokat rendezzék. Szerintem Gyurcsány Ferenc ezt felismerte már sokkal korábban is, soha nem azt tűzte ki célul, hogy akkor kormányváltás lesz – (noha) lehet, hogy ezt kommunikálta –, de négy évéből négy évben a DK célja az volt, hogy a párt megmaradjon és növekedjen. Ezt stabilan elérte, ehhez viszont az kellett, hogy stratégiailag tervezzen.

– vélekedett a Nézőpont Intézet elemzője. Hozzátette,  ennek a tervezési folyamatnak lesz része az is, hogy Gyurcsány Ferenc megpróbál majd úrrá lenni a Momentumon, és a következő két évben megpróbálja a szőnyeg alá söpörni a baloldali pártot az európai parlamenti és az önkormányzati választásokig.

A teljes beszélgetést a híradó.hu hallgathatják meg.

Forrás: Kossuth Rádió

A címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre