Parkinson-kórban szenvedő férfit zártak börtönbe keresztény hite miatt Iránban

Homayoun Zhaveh-t és feleségét, Sara Ahmadi-t augusztus 13-án tartóztatták le, mikor a lefoglalt tárgyaikat visszakapni mentek a rendőrségre. Elfogták, majd a teheráni Evin börtönbe szállították őket. Irán a kilencedik ország az Open Doors szervezet keresztényüldözést vizsgáló listáján. Az elmúlt hónapokban több keresztényt is mondvacsinált indokokkal tartóztattak le – írja az Open Doors brazil nyelvű aloldala.

A házaspárt először 2019 júliusában tartóztatták le, miután összejövetelt szerveztek több keresztény család részévtelével Észak-Irán Amol nevű városában. A rendőrség a találkozó összes résztvevőjét kihallgatta, de végül csak Homayoun-t és Sara-t tartóztatták le.

2020 novemberében mindkettőjüket tizenegy év börtönbüntetésre ítélték házi templom üzemeltetése és konspiráció vádjával. A pár azzal védekezett, hogy semmi törvénybe ütközőt nem tettek, az ügyvédjük pedig felhívta a bíróság figyelmét, hogy egészségügyi állapota miatt Houmayoun nem is tudna részt venni semmilyen összeesküvésben.

A fellebbezést elutasították

 A pár fellebbezett a döntés ellen, de a Legfelső Bíróság 2021 júniusában elutasította. Amikor bementek a rendőrségre, hogy letöltsék a büntetésüket, váratlanul elengedték őket. Egy évvel később a bíróság viszont úgy döntött hogy mégis börtönbe kell menniük.

„Nyugtalanító belegondolni, hogy börtönbe zárnak egy idős, beteg embert. Az ottani körülmények között kétségkívül romlani fog az állapota. Arra kérjük az iráni hatóságokat, hogy engedjék szabadon Homayoun-t és Sara-t, aki nem csak társa, de ápolója is idős, beteg férjének. Továbbá arra is kérjük a hatóságokat, hogy ne üldözzék az iszlám vallásról áttért keresztényeket, hiszen békésen gyakorolják a vallásukat, és nem jelentenek fenyegetést az országra nézve” – mondta az Article 18 szervezet érdekképviseleti igazgatója.

A címlapképen Homayoun Zhaveh és a felesége, Sara Ahmadi. Forrás: The Tablet

Iratkozzon fel hírlevelünkre