Fegyverrel védik területeiket az embercsempészek

Az elmúlt hetekben több fegyveres összecsapás is történt Szabadka mellett, a migránsok által megszállt Makkhetes erdőben. Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjút, melyben kifejtette, az embercsempész csoportok közötti súrlódásoknak pedig gyakran erőszak a vége.

Az elmúlt pár hétben a Szabadka melletti Makkhetes erdő kétszer is  kigyulladt, a feltételezések szerint az erdőben táborozó illegális bevándorlók miatt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója leszögezte, ezek a nagy visszhangot kapó események zömében embercsempész csoportokhoz köthetők. Maksai Viktor szerint a migránsok nem szándékosan gyújthatták fel a makkhetesi erdőt, hiszen az nekik is fontos rejtekhelyként szolgál.

A határ menti összetűzések a mexikói bandaháborúkhoz hasonlítanak. Ne feledjük el, óriási összegekről, ó­riási pénzmennyiségről van szó. Euró- és dollármilliók cserélnek gazdát, amit az embercsempészek meg akarnak védeni

– jelentette ki a szerbiai incidensekkel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek. A Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója jelezte, a migránsok között is vannak feszültségek, nem lehet őket homogén közösségként értelmezni. 

A marokkóiak utálják az algériaiakat, az afgánoktól mindenki tart, velük nem közösködnek. A befogadóközpontokban korábban voltak verekedések, késelések is

– emlékeztetett. Marsai Viktor emlékeztetett,  a tavaszi-nyári időszakban van a csúcsszezon, viszont az előző évekhez képest a szervezett bűnözői csoportok felosztották egymás között a területeket, és így szervezik a csempészést. Az oktató kiemelte, ha viszont valahol egyszerűbbnek tűnik az átjutás a kerítés mentén, mindenki oda próbál menni, s óhatatlan, hogy ebből összetűzések származnak – magyarázta az oktató.

Marsai Viktor kiemelte, a Balkánon könnyen jutnak fegyverhez az embercsempészek, akik ezzel vagy más bűnszervezettel szemben védik magukat, vagy így szereznek területet. 

 Sok felvételen úgy tűnik, hogy bevándorlók fognak fegyvert, azonban nem tudhatjuk, hogy ezek valójában embercsempészek-e vagy sem.

Az erdőtűzzel kapcsolatban Marsai Viktor azt mondta, valószínűleg nem szándékosan gyújtogattak a migránsok. Ott rejtőznek, nekik sem jó, ha a rejtekhely leég. Valószínűleg arról lehet szó, hogy dohányozhattak, eldobtak egy cigarettacsikket vagy nem figyeltek, amikor tüzet raktak, ráadásul arrafelé is komoly aszály is van – magyarázza az igazgató. A becslésekre hivatkozva azt mondta, jelenleg 10-15 ezer migráns tartózkodhat Szerbiában. Közülük van, aki több tucatszor megpróbálkozik az átkeléssel.  Úgy vélekedett, az első hidegek megjelenésével csökkenhet a migrációs nyomás, azonban nagy valószínűséggel még hónapokig nem láthatunk érdemi visszaesést.

Arra sem utal semmi jel, hogy a migráció a következő években, évtizedekben megszűnne.

A beszélgetés végén Marsai Viktor hangsúlyozta, nagyobb migrációs nyomás akkor következhet be, ha geopolitikai válság robban ki, amelynek hatásai elérik Európát. Szerinte gyakorlatilag bármikor elindulhat több millió ember az Európai Unió felé. Szíriában vagy Afganisztánban egy politikai káosz pillanatok alatt nagyon komoly hullámot indíthat el – hangsúlyozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója.

A beszélgetést teljes terjedelmében a Magyar Nemzet oldalán olvashatják. 

Forrás: Magyar Nemzet

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre