Magyar szentekről nyílt kiállítás Székesfehérváron

Szabadtéri kiállítás nyílt  Magyar szentek, boldogok és tiszteletreméltó személyek címmel Székesfehérváron. Az Ars Sacra Alapítvány expója  augusztus 25-ig látható a Koronázó téren, a Nemzeti Emlékhely mellett.

A kiállításon Spányi Antal megyéspüspök mondott köszöntőt, majd Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója nyitotta meg a szabadtéri tárlatot. Spányi Antal arról beszélt, hogy az ember sorsa, amit Isten kijelölt számára az, hogy kiteljesítse önmagát és sorsát.

Ne féljetek szentté válni!

– fogalmazott.  A kiteljesedett ember, aki megvalósítja Isten róla alkotott tervét, szent ember. A Szent István-i templom fölött a kiállításon bemutatott szentek alakjai átölelik az egész történelmünket – mondta a megyéspüspök.

A tárlatot ezt követően Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója nyitotta meg. Mint mondta, méltó és igazságos, hogy azon a helyen, ahol az első magyarországi szentté avatás volt, Szent István és Szent Imre sírjánál, egy magyar szenteket bemutató kiállítás nyíljon meg. Kiemelte, hogy Kállai Nagy Kriszta grafikus nagyon jól, karakteresen ábrázolja a szenteket, közel hozva így alakjukat az emberekhez.

Nagyon sok jó ember él közöttünk, és a szentek is jó emberek, de talán valamivel többek. Azzal, hogy ők nem magukat élték, hanem Krisztust, és ez az, ami szentté teszi őket

– fogalmazott az igazgató. Smohay András köszönetet mondott Róth Péter alpolgármesternek, az Ars Sacra Alapítványnak, valamint Igaz Krisztinának, a Székesfehérvári Közösségi Központ szakmai vezetőjének.

Az írást teljes terjedelmében a Székesfehérvár.hu oldalon olvashatják. 

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye/Székesfehérvár.hu

A címlapkép forrása: Székesfehérvári Egyházmegye/Székesfehérvár.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre