Újraéledt a zarándoklás a járványügyi korlátozások után

Az elmúlt negyven évben exponenciálisan növekedett a zarándokok száma a világban. Ennek tudatában a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezte a Mária út, azaz Közép-Európa zarándokútjának felújítását.

Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke a zarándoklás példájának megemlítette az El Caminot, ami a 80-as évek közepén mindössze mintegy hétszáz embert vonzott egy évben. Most volt év, hogy több mint háromszázezren fordultak meg rajta, ami a spanyoloknak évente több mint tíz millió vendégéjszakát jelentett. Csíksomlyó vagy Marazell jó példája a búcsújáró helyeknek, amiket már évtizedek óta látogatnak a magyarok is, viszont a koronavírus-járvány miatt két évig szüneteltek a szervezett utak. 

Most a zarándokok újra közösségben vághatnak neki az útnak

– hangsúlyozza az elnök.  Szabó Tamás szerint az idei irányuló turizmust azzal is lehetne élénkíteni, hogyha Közép-Európa zarándokútja haladhatna át nálunk, amely népszerűségében akár az El Caminóét is elérheti. A Mária tisztelet hagyománya ugyanis olyan jelentős a régióban, hogy már ma is az UNESCO szellemi-kulturális örökségének részét képezi:

A történelmi Magyarországon 130-nál is több Mária-kegyhely van. Sokukhoz ma is búcsúsok tömege jár, talán egymillió ember is ellátogat évente ezekre. A máriás kegyhelyek természetes hálózata a Máriaút, ami nyolc országot ölel össze zarándokút rendszerré, úgy, hogy a Máriaút mentén a történelem, a kultúra és a természet kincsei is feltárulnak a zarándokok előtt.

– emelte ki Szabó Tamás.

Ahhoz, hogy a világból tömegesen jöjjenek a zarándokok, fejleszteni kell elsősorban a zarándok szállások hálózatát.  A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elkészítette a Máriaút stratégiai fejlesztési tervét, ami már annak jegyében készült, hogy a vallásturizmus a magyar turizmus egyik zászlóshajója lehet az új elképzelések szerint – emeli ki Besencziné Tóth Erika, a Máriaút zarándoka, az egyesület vezetőségi tagja, zarándokvezető.

A zarándoklás kipróbálására jó alkalom az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap 2022. augusztus 13-án, amikor öt országban összesen tízezer fő zarándokol majd a különböző útvonalakon, a békéért ajánlva fel e napot.

– mondja. 

A Mária Út Egyesület minden év augusztusában, Nagyboldogasszony ünnepe körül szervez egynapos zarándoklatot a Máriaút egészén. Ez a zarándoknap az 1Úton nevet viseli, és többszáz települést érint Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, és Magyarországon egyaránt.

Rengeteget zarándokoltam, sok ezer kilométert, és közben az emberektől megtanultam, miért is jó nekik a zarándoklás. Van, aki a közösséget keresi, van, aki a természet csodáira figyel. Van, aki életválságban van és megoldást keres, van, aki ki akarja próbálni magát, és van, aki hálát adni jön az égieknek vagy kérni egészséget, gyógyulást, gyermeket. Ahány ember, annyi ok, de aki elindul, az olyan élményt él át, hogy utána másokat is hív, mert tudja, hogy ez mindenkinek jó és kell

– zárja Szabó Tamás.

Forrás:  Mária Út Egyesület

A címlapkép forrása: Mária Út Egyesület

Iratkozzon fel hírlevelünkre