Megtalálták Bétszaida elveszett városát, ahol Jézus tanított

Egy nemzetközi kutatócsoport bukkant az elveszett Bétszaida városának romjaira, ahol Krisztus sokat gyógyított és tanított, illetve az újszövetségi forrásak alapján három apostol is innen származik – adta hírül augusztus 10-én a Háárec (Haaretz) izraeli napilap nyomán a Qubit.

Izrael legnagyobb édesvizű tava, a Kineret-tó ahol az Újszövetség szerint elhangzott a hegyibeszéd, és Jézus csodatételeinek egy része is ide köthető, mint a vízen járás. A Biblia több olyan települést is említ a tó partjáról, amelyek valódi helyszíne máig kérdéses. Az egyik ilyen elveszett város a Kafarnaumtól nem messze eső Bétszaida, ahonnan az újszövetségi források szerint Jézusnak legalább három apostola (Fülöp, Péter és András) származott, és a Szentírás szerint Jézus itt gyógyított meg egy vak férfit, valamint itt történt az ötezer ember megvendégelését megelőző kenyérszaporítás csodája is – részletezi az izraeli napilap.

Különleges templomromokra is bukkantak, amelyek könnyen lehetnek a Péter háza fölé később épített templomnak a maradványai is,

ugyanis itt   egy ötödik századi bizánci bazilika romjait is megtalálták, amely egy Szent Péterhez intézett könyörgést tartalmazó mozaikot rejtett magában. Az apostolok vezetőjéhez intézett felirat a templom sekrestyéjében található mozaikpadló része volt, amelyet bizánci virágmintákkal díszítettek. 

Josephus Flavius zsidó-római történetíró szerint Bétszaidát Heródes Fülöp fejedelem alakította át szerény halászfaluból polisszá vagyis római várossá.

A történelmi feljegyzésekben azonban csak a harmadik század végéig szerepelt a település, majd közel kétszáz évre eltűnt az írásos emlékekből. A régészeti kutatások kimutatták, hogy ebben az időszakban jelentősen megemelkedett a tó vízszintje, ezért valószínűleg az áradás és az iszaposodás miatt a zsidó település jó része odaveszett.

A teljes írást a Qubit oldalán olvashatják.

Forrás: Qubit

A címlapkép forrása: Háárec

Iratkozzon fel hírlevelünkre