A Gazprom leállította a földgázexportot Lettországba

A Gazprom orosz földgázszolgáltató vállalat bejelentette, hogy leállította az exportot Lettországba, mert a balti ország nem teljesíti az általa előírt fizetési feltételeket, ami azt jelenti, hogy Lettország csak euróban hajlandó fizetni, nem pedig rubelben.

A Latvijas Gaze lett földgázszolgáltató pénteken jelentette be, hogy mostantól csak euróban hajlandó fizetni. Ennek előzménye, hogy

a lett parlament, a saeima az ukrajnai háború miatt július közepén betiltotta az orosz gázimportot.

Az energiatörvény módosításával elrendelte a földgázellátás diverzifikálását, és a stratégiai földgáztartalékok biztosítását. Noha a parlament döntése nem szólt a tilalom hatályáról, a rigai kormány még áprilisban úgy döntött, hogy az ország 2023. január 1-jéig leállítja az orosz gázimportot.

A törvény kötelezi a lett földgázszolgáltatót, hogy képezzen stratégiai tartalékot az energiahordozóból, azaz legkésőbb augusztus 31-éig fel kell töltenie az Incukalnsban található földalatti tározót annyi földgázzal, amennyire a fogyasztóknak október 1. és április 30. között szüksége lehet.

Eddig Oroszország volt Lettország legfontosabb földgázellátója, de mostanra már Litvániából szerzik be a gázt. Lettország egyúttal azt tervezi, hogy saját terminálokat épít cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadásához.

(MTI)

A címlapkép forrása: pxhere.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre