A cégek ezentúl drágábban tankolnak

Csak a magántulajdonú gépjárművek, mezőgazdasági erőgépek, traktorok, valamint a taxik kaphatják a 480 forintos garantált áron az üzemanyagot, a Mol javaslatára, a kormány döntése értelmében – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, Budapesten.

Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte, az ellenőrzés „könnyű és gyors”, mert a forgalmi engedélyen vonalkód található és leolvasható. Elmondta, a rendelet még szombaton megjelenik.

A miniszter a döntést azzal indokolta, hogy karbantartás miatt le kellett állítani a százhalombattai kőolajfinomítót, amely fedezi a magyarországi szükségletek száz százalékát.

Hozzátette: az üzemanyag-ellátást így most importból és a stratégiai készletek negyedének felszabadításából biztosítják.

Egy uniós energia-veszélyhelyzet a háborús gazdaság elismerése lenne

Ha az Európai Unió energia-veszélyhelyzetet hirdet, az nyílt beismerése lesz annak, hogy Európa háborús gazdaságra áll át – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón.

Gulyás Gergely hozzátette: mindez szószegés lenne azon politikusok részéről, akik korábban azt állították, hogy a háborúnak nem lesz hatása Európára.

Kijelentette ugyanakkor: Magyarország, bár nem szavazta meg, kénytelen lesz betartani a 15 százalékos gázfelhasználási csökkentést és képes is lesz erre.

Szólt arról is, hogy minden rövid, vagy hosszú távon megvalósítható eszközt meg kell vizsgálni a gáz kiváltására, „a gáztól valóban menekülni érdemes”. Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy a 200 dollár feletti gázár egész Európában hátrányt okoz a globális versenyben, és továbbra sincs jele az ukrajnai háború gyors lezárásának.

(MTI)

A címlapképen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő látható a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre