Ferenc pápa nem tartja kizártnak a lemondását

Ferenc pápa egyetért azzal a megállapítással, hogy a kanadai őslakosok ellen „kulturális népirtást” követtek el. A katolikus egyházfő kanadai látogatásáról hazatérőben nyilatkozott szombaton újságíróknak. Ismét elmondta, nem kizárt, hogy egészségi állapota miatt lemondjon, mindenesetre mostantól sokkal kevesebbet fog külföldre utazni.

Noha a hatnapos kanadai látogatás közben a pápa egyszer sem használta ezt a kifejezést, kérdésre válaszolva egyetértett a kanadai miniszterelnök által létrehozott eseti bizottság azon 2015-ös megállapításával, hogy kulturális népirtás volt az őslakosok bentlakásos iskolákba kényszerítése, fizikai és szexuális bántalmazása az államilag jóváhagyott, de a katolikus egyház vezette iskolahálózatban. Mint mondta, nem azért nem használta ezt a fogalmat, mert nem találta igaznak, hiszen ugyanezt elmondta többször, csak másképpen.

A térdproblémája miatt kerekesszékbe kényszerülő 85 éves egyházfő azt mondta:

bár most még nem tervezi, de továbbra is lehetségesnek tartja, hogy lemond, és nem lesz élete végéig pápa. Lehet, hogy holnapután már gondolkodni fog ezen

– tette hozzá. Viszont azt már most biztosan tudja, hogy nem tud olyan intenzitással látogatásokat tenni a világban, mint eddig. Az egyházat inkább már csak a Vatikánban akarja szolgálni.

Elmondta még, hogy egy műtét esetleg segítene a térdén, de alig több mint egy éve volt vastagbélműtétje, és nem akar újra „kés alá menni”. „A fő probléma az altatás, azzal nem lehet játszani” – fűzte hozzá.

(MTI)

A címlapképen Ferenc pápa imádkozik a kanadai Alberta tartomány északi részén, Edmontontól mintegy 70 kilométerre elterülő Szent Anna-tónál tett zarándoklatán 2022. július 26-án. Az őslakos indiánok által Isten tavának vagy a Lélek tavának nevezett tónak gyógyerőt tulajdonítanak, és az egyik leglátogatottabb zarándokhely Észak-Amerikában. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Iratkozzon fel hírlevelünkre