Gyermekmentes Övezet

Rácz Laura Rebecca könyve tavasszal került a könyvespolcokra „Tudatosan gyermektelenek” címmel, amely a childfree (gyermekmentes) életmódot törekszik bemutatni életutakon keresztül.

Korábbi cikkeimben magáról a könyvről, illetve a könyv interjúalanyai által bemutatott chlidfree életmóddal kapcsolatban fejtettem ki a véleményem, most a Gyermekmentes Övezet Facebook-oldalról írnék külön, már csak azért is, mert az irományban az oldal működtetője is megszólalt.

„Ha kikerülne a személyazonosságom, öt percem lenne elhagyni az országot, mielőtt megérkezne az ajtóm elé az engem meglincselni szándékozó horda” – írja az oldal üzelemtetője, aki az interjú során megtartotta inkognítóját. Valószínűleg tényleg így lenne, de legalább van annyi önkritikája az adminisztrátornak, hogy elismerje,

az emberi rosszindulat az általa létrehozott oldalon is hihetetlen mértékeket tud ölteni.

Azért ezen nem is kell meglepődni, hiszen a sokaknak „otthont adó” oldal nem csupán a gyermektelenség mindennapos csodáiról szól, hanem gyakran keményen beleáll a családosokba és provokálja a gyermekeket vállaló szülőket. Ilyen értelemben a Gyermekmentes Övezet szinte csak a gyermekekről szól — természetesen negatív aspektusban.

Egyesek szerint ma Magyarországon nem elfogadott a gyermektelenség, így zászlajukra tűzték a childfree életmód ratifikálását hazánkban, amellyel gond egy szál se lenne, de lehetséges, hogy ennek helyes eszköze nem a családok vegzálásával kezdődik.

Teljesen tudatában vagyok annak, hogy rengeteg olyan gyermeket szándékosan nem vállaló ember él, akik egyébként szeretik a kölyköket, de ilyen-olyan okok miatt nem így képzelik el az életüket. Csak hogy az ilyen oldalak, amelyek folyamatosan ekézik a gyermekeseket — és a gyerkeket — rossz fényt vetnek azokra is, akik nem kívánják nagy dobra verni életvitelüket.

Mert nem azzal van a gond, ha valaki úgy érzi egy új élet megkövetelné, hogy feláldozza az énidejét, a szabadságát vagy a karrierjét és nem kockáztat, hanem az olyan megnyilvánulásokkal, amikor például olyan posztok jelennek meg az oldalon, amelyben az abortuszt elvégzendő műtétnek nevezik (nem kívánt terhesség esetén is) vagy legyen bűntudata a gyermeket vállalónak, amiért a változó klíma ellenére szaporodni szeretne.

A könyvben leírtak alapján több csoportja is létezik a Gyermekmentes Övezetnek, amelyekbe ugyan nem próbáltam bejutni, de az interjúkban többször elhangzik, hogy ezek

tele vannak gyermekeket gyűlölő hozzászólásokkal, esetleg még gyermekeket kínzó mémekkel is.

Kikiabálják magukból, hogy gyermektelenek és mindenki tehet nekik egy szívességet, mindezek ellenére persze senkinek semmi köze hozzá. Viszont ugyanilyen jogon nekik sincs semmi közük ahhoz, ki miért vállal gyereket.

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre