Világbajnok a magyar női kardcsapat

magyar női kardcsapat

Aranyérmet nyert a magyar női kardcsapat a kairói vívó-világbajnokságon.

Ebben a szakágban először 1999-ben rendeztek vb-t, a magyarok most aratták az első diadalukat.

A Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca négyes pénteken legyőzte az üzbégeket, majd a bolgárokat, ezzel biztosította helyét a legjobb nyolc között.

A negyeddöntőtől a mérkőzéseket már szombaton, a vb utolsó napján rendezték. A magyarok előbb két tus különbséggel megverték az olaszokat, akiktől a júniusi Európa-bajnokságon kikaptak, majd fölényesen nyertek a spanyolok ellen.

A döntőben a franciákkal mérkőztek meg, és 45-40-re bizonyultak jobbnak úgy, hogy Pusztainak kétszer kellett beadnia a győzelmet érő tust.

A magyar csapat a nap folyamán egyre jobban vívott, és győzelmével még talán saját magát is meglepte.

„Hatalmas élmény volt ez a nap, teljes extázisban vagyunk mindannyian, és nem is hisszük el, hogy megnyertük, mert tényleg nagyon erős ellenfelekkel vívtunk” – mondta Battai Sugár. „A döntőben a mezőny legerősebb csapatával találkoztunk, de annyira összeszedettek voltunk, hogy mindenki csak a saját asszójára figyelt, és azt megnyerte. Vagy a végén éppen nem, de akkor meg már mindegy volt, mert akkorára nőtt az előny. Nagyon-nagyon boldog vagyok és nagyon büszke mindenkire.”

„Már az olaszok ellen is teljesen teher nélkül álltunk fel, nyilván nyerni szerettünk volna nagyon, de úgy voltunk vele, hogy ők az esélyesebbek” – kezdte értékelését Pusztai Liza.

„Viszont, ha nyerünk, az hatalmas bravúr. Egész nap teher nélkül tudtunk vívni mindannyian. Kulcsfontosságú volt a teher nélküli, örömvívás.”

Gárdos Gábor vezetőedző elismerte, hogy némileg őt is meglepte ez a győzelem.

„Hogy őszinte legyek, azért ez nem volt benne a versenyünkben, főleg az egyéni után, de amikor az olaszokat megvertük ma, láttam, hogy átszakad egy gát, és onnan egyre jobban vívtak a kicsik. Nagyon örülök, mert én vártam már régebben is ezt a bravúrt, egy ilyen fiatal csapat ezt most teljesítette és ez fantasztikus. Pont mondtam nekik, hogy kell a bravúr, higgyük el, hogy akárki ellen nyerhetünk. Nagyon boldog vagyok.”

A szakvezető nemcsak nekik gratulált, hanem az edzői csapatnak is, amely mögötte áll, Ravasz Etelének, Bódy Benjáminnak és Dávid Lászlónak.

„Mindent együtt csináltunk közösen, mindent megbeszéltünk, hogy mikor fogunk cserélni, kit fogunk cserélni és hogy miként állunk fel” – tette hozzá.

A női kardválogatott a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte Egyiptomban. Hétfőn győzött Szilágyi Áron kard egyéniben, majd csütörtökön második lett a Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat.    
    
    Eredmények:

 a 32 között:

Magyarország-Üzbegisztán 45-33

a 16 között:

Magyarország-Bulgária 45-41

negyeddöntő:

Magyarország-Olaszország 45-43

Franciaország-Azerbajdzsán 45-25

Japán-Egyesült Államok 45-33

Spanyolország-Németország 45-42

elődöntő:

Magyarország-Spanyolország 45-31

Franciaország-Japán 45-43

a 3. helyért:

Japán-Spanyolország 45-43

döntő:

Magyarország-Franciaország 45-40

(Forrás: MTI)

A címlapképen a világbajnok magyar női kardcsapat, Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca. Forrás: Facebook/Hungarian Fencing Federation/ Magyar Vívó Szövetség

Iratkozzon fel hírlevelünkre